Under dagen har ännu ett solutbrott registrerats från en av de största solfläckarna som någonsin skådats. Under måndagen den 27 oktober kom en sjunde flare från den Jupiter-stora solfläcken AR12192. Fläcken är det största aktiva området på solen på 24 år, och större än området på solen som orsakade solstormen som slog ut elsystem i Malmö 2003, den så kallade Halloweenstormen.

solflack_sdo_oct_26_x2_304-171_500
NASA:s solsatellit SDO tog denna bild av solfläckens utbrott den 26 oktober.


Så har fläcken förändrats sedan den dök upp på solen förra helgen. (Bilder: NASA/SDO)

Titta inte direkt mot solen! Men det är både busenkelt och spännande på riktigt att projicera solfläcken på ett pappersark – med hjälp av en handkikare. Läs våra tips om hur du gör det.

Göran Strand i Östersund tog häromdagen en spektakulär bild på solfläcken. Det svenska vädret spelar inte riktigt med denna veckan men håll också utkik för norrsken som skapas av partikelströmmarna från AR12192.