Astronomins dag och natt har firats för tredje gången från Umeå till Malmö. Trots ihållande regn på många håll spirade kreativiten och människor i hela landet fick närkontakt med rymden, stjärnorna och universum – på vissa håll på helt oväntade sätt.

Här kommer ett axplock från rapporterna vi fått in hittills.

Foto: ©Vialundskolan/K. ÅbergNatten till Astronomins dag fångade eleverna på Vialundskolan planeten Jupiter på bild. Foto: ©Vialundskolan/K. Åberg

I Kumla smygstartade eleverna på Vialundskolan firandet med en uppesittarnatt på skolan. Ett späckat program fick en höjdpunkt mitt på natten efter att planeten Jupiter hade gått upp. Med teleskop och webbkamera kunde eleverna ta egna bilder på jätteplaneten och dess månar.
– Vi hade otrolig tur med vädret. 10 minuter efter att bilden togs drog molnen åter igen in – då gick vi in för att redigera bilden, säger läraren Kristoffer Åberg.

På Astronomins dag stod planetariet Cosmonova i Stockholm än en gång för landets största evenemang. En publik på 1300 tittade på filmer om svarta hål, solstormar och asteroidkrockar och hundratals ställde frågor till experterna, bland dem Jesper Sollerman, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet och initiativtagare till Astronomins dag och natt, och Anna Larsson, ung norrskensforskare i föreningen Astronomisk Ungdom.

Bild: Astronomisk UngdomNya Projekt Luna tar ut en mängd dobsonteleskop – och astronomiska ungdomar – till folket under hösten och vintern. (Bild: Astronomisk Ungdom)

Just Astronomisk Ungdom har tidigare överraskat på Astronomins dag och natt. År 2012 genom att bildas, och år 2013 med att flyga en egen ballong till stratosfären. Nu lanseras Projekt Luna som ge allmänheten tillgång till stjärnorna – med teleskop på gator och torg i hela landet. Målet är att visa månen och andra häftiga himlakroppar för tusentals intet anande förbipasserande. Projekt Luna leds av Måns Holmgren på Astronomisk Ungdom och det hela är ett samarbete med teleskopleverantören Astro Sweden. Idag är det ovanligt att folk har sett månen och planeterna i teleskop, men som Måns och gänget skriver på sin hemsida: ”Detta ska vi ändra på!

Men uppstickare med utländska förlagor stod för överraskningarna under Astronomins dag och natt nr 3. I Stockholm samarbetade spelentusiaster med astronomer från Stockholms universitet under träffen SETIjam Stockholm. Under helgen skapades nya dataspel som visar hur utomjordiska civilisationer kanske redan nu koloniserar rymden. Liknande evenemang koordineras över hela världen.
– Det var jättekul, skriver astronomidoktoranden Thøger Rivera-Thorsen, en av rådgivarna på träffen.

http://youtu.be/TqwnXBVC4Lw

Färska spel om jakten på intelligenta civilisationer från helgens SETIjam i Stockholm. (Video: SETIjam)

Foto: Association of Aeronautics and AstronauticsGlada deltagare på SpaceUp i Stockholm. (Foto: Association of Aeronautics and Astronautics)

På okonferensen SpaceUp Sweden i Stockholm samlades ett hundratal för föredrag och samtal om rymdfart. Arrangörerna med Louise Lindblad och Koushik BG i spetsen samlade många av Rymdsveriges viktigaste personer – Christer Fuglesang, Sven Grahn och Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg – samt entusiaster från 20 länder. Nästa SpaceUp efter Stockholm hålls i tyska Köln i januari 2015.

På Vetenskapens hus i Stockholm dök hela 200 personer upp för att experimentera, lyssna på forskare och titta på dansföreställningen ASTRO som sattes upp för första gången. Ett 80-tal kom sedan till Observatoriekullen på kvällen för att lyssna på föreningen STAR:s karismatiske ledare Nippe Olsson.

I Göteborg blev det publiksuccé när astronomi och science fiction blandades på evenemanget ”De kom från yttre rymden” på Slottskogsobservatoriet.
– Vi skulle börja kl 18 men redan en halvtimme innan började folk välla in, säger observatorieföreståndaren Katja Lindblom.
Det var fullsatt både när serietecknaren Oscar Hjelmgren berättade om sina rymdserier i bokform och i Populär Astronomi, och när Katja själv berättade om asteroiderna som hotat och hotar liv på jorden.

Foto: ©Christian VestergaardDet blev debatt om big bang-teorin på Universeum i Göteborg med fysikern Sara Strandberg (mitten) och astronomen Kirsten Kraiberg Knudsen (t h). Till vänster moderator Robert Cumming. (Foto: Christian Vestergaard)

Flera av landets science centers ordnade evenemang. I Göteborg handlade det om big bang på Universeum (bild). Som tidigare ordnades rymdaktiviteter på Balthazar i Skövde och Kreativum i Karlshamn, men nu tillkom Visualiseringscenter C i Norrköping (där bloggaren Tenja dokumenterat sitt besök med familjen), Tecnichus i Härnösand och Navet i Borås.

I Västerås på observatoriet i Åkesta var det också högt tryck.
– Alla föredragen var fullsatta. Jag fick köra dubbla föreställningar för en mycket intresserad publik, säger Hans Thorgren från Västerås astronomi- och rymdforskningsförening.

Publiksuccé var det också i kometaktuella Mars tecken i Umeå, meddelar Marianne Eik på Umevatoriet.
– Astronomins dag och natt blev, trots vädret, mycket lyckad i Umeå, skriver hon.
En som håller med är lokalpolitikern Mattias Larsson som hyllar Umevatoriets firande på sin blogg.

Foto: R. CummingEn Douglas Adams för 80- och 90-talister: Petter Bragée framför Onsalas radioteleskop. (Foto: R. Cumming)

De 13 entusiaster som fått plats på Onsala stjärnträff i norra Halland fick också celebert besök just i skarven mellan science fiction och astronomi. Petter Bragée från SVT samtalade om hans serie Vintergatan 5a och dess efterföljare med Chalmers’ Mitra Hajigholi och Astronomisk Ungdoms Mikael Ingemyr.

Astronomins natt blev ordentligt stjärnklart bara längst i norr. Tur därför att astrofotografen Ulf Jonsson var på hugget i Gussö utanför Luleå. Han satte igång en serie bilder av Triangelgalaxen – men sedan märkte han att något annat höll på att hända.
– Mot slutet började ett svagt sken synas över trädtopparna i norr. Skådespelet kunde börja! Norrskenet spred sig efter hand över större delen av himlen, och resten av kvällen ägnade jag mig åt att fotografera det.
Resultatet blev den här spektakulära timelapse-film.

Norrsken på Astronomins natt 2014 av Ulf Jonsson. Se fler av hans bilder hos Norra Sveriges Amatörastronomer.

Hur blev Astronomins dag och natt 2014 för dig? Skriv till redaktion@popast.nu, kommentera nedan eller hitta Populär Astronomi på Facebook och berätta!