Astronomins dag och natt 18 oktober 2014

Under lördagen den 18 oktober ordnas över stora delar av Sverige astronomiska aktiviteter för allmänheten, alltihop kallat Astronomins dag och natt (ADON i folkmun). Vad går att se på himlen under detta lördagsdygn? Låt oss leka med tanken på molnfritt väder och gå igenom vad man kan se.

Foto: NASAVinka till astronaut Reid Wiseman (bild) med flera! Rymdstationen syns kl 19:34 på lördag kväll. (Foto: NASA)

Vill man tjuvstarta på fredagskvällen kommer Internationella rymdstationen, ISS, att passera över himlen i söder vid två tillfällen efter solnedgången. Sett från Ytterhogdal i Härjedalen (kandidat till Sveriges mittpunkt) sker passagerna kring kl. 18:47 och 20:22. För andra platser i landet kan klockslaget skilja sig med några minuter. Exakta tider kan fås från Heavens Above. Där kan man själv ange namnet på den ort där man befinner sig. Allmänt sett syns ISS från södra Sverige, ungefär Västerbotten och söderut. Rymdstationen ser ut som en klart och stadigt lysande stjärna som rör sig hastigt från väster till öster.

Bild: efter StellariumJupiter, månskäran och stjärnan Regulus i Lejonet glänser i sydost på morgonen. (Bild: Stellarium)

Lördag morgon: Jupiter och chans på stjärnfall
Är man morgonpigg kan man på lördagsmorgonens himmel se en elegant triangel i öster. Där är den mäktiga stjärnbilden Lejonet på väg upp, och strax intill syns jätteplaneten Jupiter och den avtagande månen. Jupiter och månen bildar en triangel med Regulus, den ljusaste stjärnan i Lejonet. I söder på morgonhimlen syns också stjärnbilden Orion. Aktiviteten hos meteorsvärmen Orioniderna börjar under mitten av oktober att öka i aktivitet. Svärmen består av partiklar med ursprung i Halleys komet. De meteorer (”stjärnfall”) som syns verkar komma från riktningar mot stjärnbilden Orion på himlen, därav svärmens namn. Månens ljus stör en aning, men under de närmaste nätterna kan man hoppas på som bäst något tiotal meteorer per timme från denna svärm. I Orion, under dess berömda bälte, kan man under mörk himmel se ett svagt töcken som är Orionnebulosan (M42). Det är ett område i rymden ca 1300 ljusår bort där nya stjärnor bildas. Sett i en liten kikare blir vyn med Orions bälte och Orionnebulosan vacker.

Bild: NASA/SDOSolen idag: fler solfläckar kan visa sig de närmaste dagarna. (Bild i uv-ljus: NASA/SDO)

Dagshimlen under lördagen: solen bjuder på fläckar
Solen, vår närmaste stjärna, befinner sig kring maximum i sin elvaåriga aktivitetscykel. Trots det har man under veckan bara kunnat se ett par framträdande solfläckar. Ett utmärkt sätt att få se solen i närbild på ett säkert vis är att besöka någon av de platser under Astronomins dag där det planeras visningar av solen och dess fläckar: till exempel Borlänge, Västerås och Karlskrona. Titta aldrig direkt mot solen med oskyddade ögon!

Himlen lördag kväll: Vintergatan, Andromeda och Sjustjärnan
Kvällshimlen är tyvärr fattig på ljusa planeter, men som tröst står den avlägsna isjätten Uranus bra till på himlen. Med tanke på ljusföroreningarna är denna planet för ljussvag för att synas utan kikare på de allra flesta platser, men sedd i ett teleskop ser den ut som en liten blågrön kula. Vill du leta upp Uranus med egen kikare har Sky & Telescope en karta, be annars att få se planeten på någon av visningarna under ADON, till exempel i Stockholm, Tånnö, Linköping eller Malmö. Mars går ned precis efter solnedgången och är svår att få syn på. Den röda planeten är ändå värd en extra tanke, för det är därifrån som solsystemets häftigaste vy går att se under söndagen. Kometen C/2013 A1 Siding Spring passerar då bara 138 000 km från marsytan, och kommer att studeras noga av de sonder som finns på marsytan och i banor runt planeten (se även vår våra bästa Mars-komettips)

Bild: © Jonas GrindeSe 2,5 miljoner ljusår ut i rymden utan teleskop: Andromedagalaxen i Jonas Grindes spektakulära bild.

Längre ut i kosmos, bortom vårt eget solsystem, finns mycket att se med en liten kikare eller rentav för blotta ögat. Under kvällen, när månen fortfarande är under horisonten, kan man se vår egen galax Vintergatan sträcka sig som ett suddigt band över himlen, mellan sydvästra och nordöstra horisonten. Detta kräver dock frånvaro av störande belysning eftersom Vintergatan är rätt ljussvag. Vår galax är formad ungefär som en skiva, och eftersom solsystemet ligger inne i denna skiva ser vi galaxen som ett band över himlen. Har man himmel mörk nog för att se Vintergatan bör man också kunna få syn på vår närmaste stora granngalax, Andromedagalaxen (M 31), som syns på östra himlen under kvällen. Denna galax ligger 2,5 miljoner ljusår bort, vilket innebär att det tagit ljuset därifrån 2,5 miljoner år att nå oss. Detta är det äldsta ljus som är någorlunda lätt att få syn på för blotta ögat. Ett annat intressant objekt, synligt för blotta ögat, är Plejaderna (eller Sjustjärnorna, M45) som ligger i stjärnbilden Oxen. Plejaderna är en hop av nybildade, varma stjärnor som ligger ca 450 ljusår bort.

Även på lördagskvällen syns rymdstationen på himlen. Du kan se ISS i syd kring kl. 19:34 i mellersta och södra Sverige. För exakta klockslag och kartor, se Heavens Above. Från sydligaste Sverige syns den en gång till kl 21:08.

För att få veta mer om astronomiska objekt på himlen sedda från Sverige finns några olika platser på nätet att gå till. I löpande text beskriver Staffan Söderhjelm vad som syns på oktoberhimlen och André Franke presenterar ett ymnigt material av figurer och text. Undertecknad är tillräckligt oblyg för att dessutom peka på det egna himmelstipset hos Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, skrivet för skånsk horisont. Kalla fakta i form av tabeller och listor finns hos Paul Schlyter i hans Stjärnhimlen på nätet. Under ADON är Populär Astronomis egen stjärnkarta giltig för sen kväll.

På hemsidan för Astronomins dag och natt kan du ta reda på vilka astronomiska aktiviteter som planeras i närheten av dig.