Kometsonden Rosettas landare har avslutat sitt uppdrag – men kanske kan återuppväckas nästa vår. Under helgen tog kraften i landarens Philaes batteri slut och den gick i ide. Kometen Churyumov-Gerasimenkos bana tar den dock allt närmare solen så hoppet finns om att kanske kunna åter ladda Philaes batterier med solkraft under våren eller sommaren 2015.

Bild: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Första studset mot kometens hårda isyta fångades på bild från Rosetta. Bild: ESA/Rosetta/MPS för OSIRIS-teamet MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Philae lyckades dock utföra hela sitt vetenskapliga program, och några tidiga resultat meddelades igår i ett pressmeddelande från den tyska rymdstyrelsen DLR. Philaes intrument MUPUS och SESAME gjorde spännande mätningar av ytan under landningsplatsen. Under ett 10-20 centimeter tjockt lager av damm är kometens skal överraskande hårt, och innehåller stora mängder vattenis, visade mätningarna som ESA nu rapporterar om.
– Isskorpan som hittades under ett lager av damm vid den första landningsplatsen var överraskande styv, säger Klaus Seidensticker vid DLR:s Institut för planetforskning.
Bland mätdata kan finnas ännu mer spännande upptäckter. Med instrumentet COSAC har Philae enligt DLR upptäckt spår av organiska molekyler, men forskarna har ännu inte avslöjat vilka. COSAC ska kunna mäta upp egenskaper hos relativt stora molekyler som kan ge ny kunskap om hur liv uppstår.
Med den första landningsplatsen menas stället på kometen där Philae studsade dramatiskt under landningen den 12 november. Nu visar nya högupplösta bilder från kameran OSIRIS, tagna från Rosetta-sonden, nya ledtrådar i gåtan om var Philaes klippiga landningsplats egentligen ligger.
Bilderna visar hur Philaes kropp och tre ben glänser i solljuset på flera olika ställen under sitt första studs, som kastade den en kilometer upp ovan ytan.
– Vi försöker fortfarande lista ut var landare befinner sig någonstans, skriver Björn Davidsson i ett nytt inlägg på bloggen Solsystemets historia.

Bild: ESA / Rosetta / NavCam / Emily Lakdawalla
Philaes sista kända läge på kometkärnans huvud, strax efter stora studset. Var landaren nu befinner sig är inte känt, bara att det är en plats inklämd bland klippor där den får allt för lite sol varje dag för att kunna ladda sina batterier. Bild: ESA / Rosetta / NavCam / Emily Lakdawalla

8 KOMMENTARER

  1. @Mikko: Det skulle det absolut kunna vara – nu uppdaterade jag också inlägget för att ta med det. Men det hänger på vilka molekyler det är, och det har inte COSAC-teamet avslöjat ännu.

Comments are closed.