Under det nya årets första månfria nätter finns goda chanser att få syn på en komet på natthimlen. Här kommer några snabba frågor och svar om nya kometen C/2014 Q2, även känd som komet Lovejoy. Den 7 januari passerar den som närmast jorden, 70 miljoner kilometer bort.

 1. Är den lätt att hitta? Svar: Nja! Från en riktigt mörk plats kan du se kometen med blotta ögat. Men har du en liten fältkikare så ta fram den: i kikare eller teleskop syns kometens suddiga form tydligt. Och använd vår karta för att hitta fram till kometen.
 2. kometlovejoy2015_500
  Så rör sig kometen under januaris månfria kvällar. Med hjälp av kartan – och stjärnbilderna Orion och Oxen – kan du hitta kometen på himlen. De små vita strecken längs kometens bana visar var kometen ligger varje kväll kl 19:00. Klicka för att se kartan i större format. (Grundkarta: Per Ahlin; kometdata från Sky & Telescope, som har en mer detaljerad karta)

  Foto: © Bengt RuterstenLovejoy från Stockholm: Bengt Ruterstens bild blev en av de första svenska på den nya kometen. Se även P-M Hedéns vackra video av kometen. (Foto: © Bengt Rutersten)
 3. Men svansen då? Svar: Den syns bäst på bild. I fältkikaren och med blotta ögat ser kometen ut just nu som en suddig stjärna: Lovejoy har ingen tydlig svans. Kometer är som katter och gör som de vill, och komet Lovejoy släpper just nu mest ut gas och inte så mycket stoft. Det gör att den ser grön ut i de bästa bilderna men någon tjock svans har den inte. Se till exempel Gerald Rhemanns tjusiga bild på spaceweather.com, tagen från ett mörkt ställe i Namibia.
 4. Har vi sett den här kometen förut? Svar: nej. Men den har varit inne i solsytemets mitt förut, om än för ca 11 500 år sedan. Visst har det också funnits spännande kometer med samma namn. Terry Lovejoy, amatörastronom i Australien, har nu upptäckt hela fem kometer, bland dem två andra som blivit riktiga höjdare: C/2011 W3 (Lovejoy) som störtade mot solen och C/2013 R1 (Lovejoy) som räddade natten när komet ISON inte levererade 2013.
 5. 2013_1_kometer_upp_250Kometkunskap i Populär Astronomi: klicka för att läsa.
 6. Ska ni inte sluta hajpa kometer snart? Svar: Ha! Aldrig! Men 2015 kan faktiskt bli lite mindre kometgalet än 2014. Istället blir det dvärgplaneternas år, tack vare rymdsonderna som besöker Pluto respektive Ceres. Men sonden Rosetta fortsätter att följa kometen C-G in mot solen och landaren Philae kan mycket väl vakna upp till våren. För mer om kometer, läs Katja Lindbloms artikel Kometerna kommer! i Populär Astronomi 2013/1.
 7. Jag fick kamera/teleskop i julklapp, är det nu som gäller? Svar: ja. Har du inte redan upptäckt astrofotografernas forum och galleri på Astronet så gör det nu. Eller bidra till störtflödet av kometbilder på spaceweather.com.
 8. Vad mer händer på himlen just nu och framöver? Svar: Massor! Planeten Jupiter lyser just nu hela natten i stjärnbilden Lejonet, och den ännu ljusare planeten Venus syns i skymningen i sydväst under vårvintern. Och den 20 mars får vi en riktigt fin partiell solförmörkelse. Vi återkommer – eller så kan du läsa om dessa och mer därtill i Populär Astronomi 2014/4.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.