Målet är att hitta spår av knakningarna i rumtiden från universums födsel: gravitationsvågor från big bangs första början, inflationsfasen. År 2014 trodde forskarna bakom sydpolsteleskopet BICEP2 att de hade hittat dem, men de hade fel. Mätningar från det europeiska rymdteleskopet Planck tydde redan höstas på att signalen som BICEP2 hade sett i själva verket var strålning från dammkorn i vår egen galax. Nu har forskarna från båda lag analyserat data från båda teleskop, tillsammans med helt nya mätningar, för att få så mycket sanning som möjligt om universums första bråkdelssekund.

Bild: ESA/Planck Collaboration
Plancks himmelskarta visar hur Vintergatans stoft påverkar signalen från den kosmiska bakgrundsstrålningen. Vita streck markerar fläcken på himlen där BICEP2 letade efter den stora upptäckten. Citatet är från forskningsartikeln. (Bild: ESA/Planck Collaboration)

Forskarnas gemensamma analys publicerades igår i en ny forskningsartikel på ArXiv som kommer att publiceras i tidskriften Physical Review Letters. På sin hemsida summerar ESA resultaten och varför de är viktiga.

Bild: BICEP2-Planck-samarbetetNyckelgraferna från samarbetsartikeln. (Bild: BICEP2-Planck-samarbetet)

Artikeln är inte lättläst men ger ändå en klar bild över hur BICEP2-teamet blev lurade av sina antaganden om de små små dammkorn som ligger mellan oss och universums äldsta ljus, den kosmiska bakgrundsstrålningen. Teamet bearbetar Plancks himmelskartor för att simulera BICEP2:s sätt att se universum, och på så vis direkt jämföra vad de två mycket olika teleskop. Från sin utsiktsplats i Planck i rymden ser Planck hela himlen med suddigare syn i strålning med våglängd 0,8 mm, BICEP2 från Antarktis i mer detalj i en väl vald fläck i ljus med våglängd 1,9 mm.
Slutsats: dammet kan förklara allt som BICEP2 såg, och inflationsteorin får klara sig ett tag till på sina gamla meriter. De är förresten många, så bilden av en dramatisk början på universums expansion lever vidare.
Men teorier ska testas och spår av gravitationsvågor kommer forskare fortsätta att leta efter. Planck har sina sätt att ringa in inflationsteorin och BICEP-teamet observerar redan med nya BICEP3.
Forskarna vet nu vad som måste till för att få vinna över dammet och se vårt kosmos historia. Det handlar om fler våglängder, om djupare mätningar – men också om samarbete och en gnutta tålamod.

I SVT Play kan du se Jens Ergons reportage för Vetenskapens värld om jakten på big bang med både Planck och BICEP2. Det är riktigt bra.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.