Stjärnhopen Westerlund 2 gnistrar i Hubbleteleskopets nya bild. (Bild: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), A. Nota (ESA/STScI), and the Westerlund 2 Science Team)
Rymdteleskopet Hubble firar 25 år av upptäckter i rymden – med en bild på en svensk upptäckt.
Hubbles maffiga nya bild visar en ung hop av stjärnor, omgivna av spektakulära moln av gas, stoft och damm. Hopen är känd för forskare sedan 1960-talet då den upptäcktes av uppsalaastronomen Bengt Westerlund med hjälp av Uppsala universitets teleskop på berget Mount Stromlo i Australien, Uppsala Southern Station. Hans artikel om den kan du läsa på nätet: On the identification of a radio source in Carina heter den. Hopen ligger i en del av den sydliga stjärnbilden Kölen, eller Carina på latin.

Bilden avslöjades hos NASA den 23 april 2015 och samtidigt på många olika ställen runt om i världen. En av platserna blir Teknikens hus i Luleå som ordnar bildavtäckning på fredag morgon kl 10:00.
För Britt-Marie Forslund på Teknikens hus fick reda på motivet när den stora ihoprullade bilden anlände från ESA häromdagen.
– Då var det ”hoooppsan, det var en svensk som gett namn på!”, berättar hon.
På presskonferensen i Washington DC, USA, i eftermiddags var det Hubbleteleskopets betydelse oavsett nationstillhörighet som stod i fokus.
– Det finns inga språkliga eller kulturella barriärer mot att bli hänförd av Hubble-bilder, sa astronomen Jennifer Wiseman, vetenskaplig projektledare för teleskopet.
Till fredagens kalas på Teknikens hus kommer ett femtiotal skolbarn från Hemängsskolan utanför Luleå. De bjuds på hembakad rulltårta – med löstagbara solpaneler, berättar Britt-Marie.
– Eftersom Hubble ser ut som en rulltårta, säger hon.
Läs även vår rapport från några år sedan om en annan stjärnhop i samma serie, Westerlund 1 – en svensk upptäckt som slår rekord.
Jag har observerat stjärnhopen Westerlund 2 några gånger visuellt. Första gången i februari 1999 med 20×100-kikare från Västra Australien, andra gången från Namibia och senast i juni 2011 med en 10-tums reflektor. Stjärnhopen ligger strax väster om nebulosan NGC3247 (=Gum 29, RCW 49). Små instrument ger inte rättvisa åt objektens skönhet.
Som pryoelev deltog jag i ett seminarium på Uppsala observatorium i april 1982. Det var spännande att träffa Bengt Westerlund tillsammans med de namnkunniga astronomerna Åke Wallenqvist, Tord Elvius, Lars-Olof Lodén och Gunnar Welin på seminariet.
/Timo Karhula
[…] tror forskarna. För att bygga de stora, maffiga stjärnhoparna som vi ser i Vintergatan – typ Westerlund 3, nu när vi ändå håller på med svenska namn på himlen – krävs mer liv och rörelse i form […]
[…] i vår avlånga platsannons visar förresten stjärnhopen Westerlund 2 i en bild från Hubbleteleskopet. (Källa: NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA), A. Nota (ESA/STScI) och Westerlund 2 […]
Comments are closed.