Under dagen har nätet surrat av uppståndelse kring New Horizons ’Pluto Flyby’. Sonden har varit på väg i nio år och idag passerade den alltså med en rasande fart igenom Plutosystemet. Varefter New Horizons har närmat sig Pluto har bilderna blivit allt skarpare, och tidigare idag släpptes nedanstående bild (NASA/JHUAPL/SwRI). Under de närmaste dagarna kommer bilder från själva passagen att släppas, och då förstås med betydligt bättre upplösning (senaste bilderna finns här).

NASA

Många har slagits av att Pluto varken är grå eller speciellt blek, så som den ofta avbildats tidigare. Pluto har plötsligt fått karaktär. Bilden ovan kan till exempel jämföras med det bästa som Hubbleteleskopet lyckats åstadkomma i Plutoväg (2003). I animationen nedan har bilden från New Horizons överlagrats på teleskopbilden (Animation: Luke Bailey).

En annan bild som dykt upp kommer från Rosetta-sonden. Som tidigare rapporterats om här på Popast, kretsar sonden just nu kring komet 67P Tjurjumov-Gerasimenko. Teamet som styr Rosetta vände häromdagen en av dess kameror mot Pluto med nedanstående resultat. Till vänster råbilden fotograferad inifrån kometens koma, i mitten en referensbild, och till höger den reducerade slutprodukten med Pluto i den blåa cirkeln. (Bild: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.) Inte så märkvärdigt kanske, men imponerande på ett annat sätt.

nnn

Under dagen har förstås nätets alla lustigkurrar firat triumfer, speciellt som många inte har kunnat undvika att se ett hjärta i det stora ljusa partiet i bilden från New Horizons. Här ett exempel från XKCD (klicka på bilden så blir det lättare att läsa).

pluto
Bild: NASA/JHUAPL/SwRI och XKCD.

Men min favorit så här långt, speciellt med tanke på vad jag skrev om för några dagar sedan, är förstås nedanstående bild (postad på Reddit av Alan Zucconi). När man väl fått syn på Pluto går han inte att tänka bort.

VMtEyQB

Comments are closed.