Bild: NASA/JPL/University of Arizona
Mörka, blöta stråk på Mars. Här har en bild tagen från sonden MRO kombinerats med en digital höjdkarta. (Bild: NASA/JPL/University of Arizona)

Vatten är viktigt för liv, åtminstone så som vi känner till det, och vi vet sedan länge att Mars har vatten på dess yta, främst vid polerna, samt i dess atmosfär. Men NASA har nu visat att vatten ännu idag flyter på Mars yta, och det beror på planetens säsonger, ungefär som vi har det på jorden.

Med hjälp av en spektrometer som sitter på NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) har man upptäckt signaturen från hydratiserade mineraler, där vatten på kemisk väg har tillsatts till mineralers kristallstruktur. De har upptäckts i mystiska mörka stråk på sluttningarna hos den röda planeten, något som man länge misstänkt är kopplat till närvaron av vatten. Upptäckten presenteras i en forskningsartikel i Nature Geoscience och i ett pressmeddelande från NASA.

Framförallt är det hydratiserade salter som man upptäckt på sluttningarna. De höga salthalterna sänker vattnets fryspunkt, på samma vis som det används på våra vägar för att smälta bort snön under vintern. Därför ändrar sig flödena mellan planetens säsonger, då temperaturerna generellt ligger runt -62 Celsius. Under de varma perioderna blir dock klimatet mer bekvämt med temperaturer mellan -23 och -27 grader Celsius.

Det är alltså under dessa perioder som vattnet smälter och vattenflöden uppstår på Mars yta. Forskare tror att vattnet bara flöder på ytan men att tillräckligt av vatten sugs upp till ytan för att förklara de mörka stråken.

Läs vår intervju med Sveriges främste marsforskare, Javier Martín-Torres.

Tidigare i år upptäcktes starka bevis på flytande saltvatten i Mars nordliga trakter där NASA-strövaren Curiosity finns. Men nu har vi alltså bevis på vatten på många andra ställen. Javier Martín-Torres, marsprofessor vid LTU i Kiruna som låg bakom den upptäckten, intervjuas i DN.

– Det här är ett väldigt stort steg, som ökar möjligheten att hitta liv på Mars, säger han.

Ännu väntar vi på säkra bevis på liv. Curiosity har redan upptäckt metan och andra kemiska signaturer på Mars yta. Nu stärks förhoppningarna att mikrober kan överleva i det öde landskapet. Det ger även goda förhoppningar för att människor i framtiden kan överleva på ytan och utforska mer av vår röda granne.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.