Bilder: Per Ahlin
Planeterna dansar på himlen: här är höjdpunkterna. (Bild: Per Ahlin)

Just nu utspelar sig ett spektakel på himlen för dig som är uppe före solen. Hela fyra planeter kan ses med blotta ögat. Tre kommer ovanligt nära varandra – och i november är rymdstationen också med i leken. Här får du en snabb guide till planeterna och planetmötena i oktober och november 2015. För att se dem bäst behöver du inget teleskop. Det räcker med fri sikt mot öster och molnfritt väder under timmarna före gryningen.

  1. Hitta planeterna med hjälp av Venus. Just nu är planeten Venus den starkt lysande morgonstjärnan i öster. Den går inte att missa! Hittar du Venus innan himlen blir ljus så är det lätt att orientera sig bland de andra planeterna. För att se alla planeter behöver du titta ut mellan 06 och 07 – tidigare i öster och senare i väster.
  2. Se Mars möta Jupiter den 18 oktober. Nedan och till vänster om Venus lyser gula Jupiter starkt i sällskap av orangea Mars. På morgonen söndagen den 18 oktober ligger Jupiter och Mars som närmast varandra på himlen. När två himlakroppar kommer nära varandra på himlen på det här sättet kallas det konjunktion – och trippelkonjunktion när tre syns tillsammans samtidigt.
  3. Planeter står i rad 20-22 oktober. Både jorden och planeterna rör sig i sina banor runt solen – och från dag till dag dansar dem på himlen. Mellan 19 och 26 oktober ser Jupiter ut att röra sig uppåt och till höger mellan Mars och Venus. Den 20, 21 och 22 står planeterna nästan i rad.
  4. Hitta Merkurius nära horisonten. Planetraden pekar neråt till vänster mot en himlakropp som många aldrig sett: Merkurius. Just nu och fram till den 25 syns Merkurius extra bra. Tänk dig en linje som går från Venus genom Jupiter till horisonten: strax under linjen hittar du Merkurius. Tips: sök med en liten kikare först, sedan kan du hitta den med blotta ögat.
  5. Höstens nästa höjdpunkt på himlen: Venus möter Jupiter den 26. På morgonen måndagen den 26 oktober inträffar planetdansens vackraste moment, då Venus och Jupiter ligger som närmast varandra. Redan i juli kom Jupiter och Venus riktigt nära varandra. Denna gång är de inte riktigt lika närgångna men mötet är speciell av andra skäl. Venus ligger så långt på himlen ifrån solen som den kan göra, vilket gör att paret regerar natthimlen redan kl 02 och fram till gryningen – till och med efter det. För att se ett lika görsnyggt möte mellan Venus och Jupiter får vi vänta ända till den 2 november 2039.
  6. Venus hälsar på Mars den 3 november. Jupiter klättrar bort medan Venus sjunker på gryningshimlen och morgonen den 3 november passerar den en dryg månbredd från den mycket ljussvagare, rödare Mars. Efter det skingras dansarna för varje dag som går, men långsamt. De kan ses på de allt mörkare morgnarna en bit in i december. Mellan 5 och 8 november blir det sällsynt vackert när den allt tunnare månskäran gör planeterna sällskap, och likadant blir det mellan 6 och 8 december.
  7. Se rymdstationen glida förbi planeterna mellan 10 och 14 november. Mänsklighetens ljusaste bidrag till natthimlen, den Internationella rymdstationen, är också med i leken. Den lyser lika starkt som Jupiter men rör på sig i lugn takt över himlen från syd mot ost. Exakt var rymdstationen korsar raden av planeterna beror på din observationsplats: ju längre söderut i Sverige desto högre på himlen syns stationen. Sett från Norrköping gäller följande tider: 06:43 den 10 november, 04:59 och 06:33 den 12 november, 05:41 den 13 november och 04:48 och 06:24 den 14 november. Din ort kan skilja sig några minuter. Banan och exakta tider för din ort kan du hitta på heavens-above.com. Allra snyggast kan det bli från Skåne kl 05:39 den 13 november då stationen passerar mellan Venus och Jupiter.

Morgonplaneterna har redan fångats på bild av Sveriges bästa astrofotografer – se bilder på Astronet som t ex Merkurius och månen av Rune Stjernström och Venus, Mars och Jupiter av Peter Rosén. Fler lär tillkomma.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.