Just nu regerar solen i Sverige – månen tar ändå revansch i höst.
När Astronomins dag och natt firas för femte gången den 8 oktober står månen för första gången i fokus. Sveriges största astronomifestival sammanfaller med International Observe the Moon Night, ett NASA-lett initiativ som började 2010 med syfte att uppmärksamma solsystemsutforskningen och natthimlen i allmänhet.
Bland evenemangen som anmälts till årets firande – programmet läggs upp på astronominsdag.se – märks flera med måntema, till exempel i Västervik och i Borås, dit planetforskaren Jan-Erik Wahlund är inbjuden talare.
Årets Astronomins dag och natt firas dessutom på nya orter. Evenemang planeras för första gången i till exempel Ludvika och Hallsberg. Ny också är Hammarstrand i Jämtland, där stjärnträffen Norrland Star Party hålls på en dramatisk plats: den torra floden Döda fallet.
De största händelserna väntas äga rum i Stockholm. Där är det bland annat redan klart att succén Cities in Space från 2015 återkommer på Tekniska museet.

Den 8 oktober har också Nils namnsdag – kratern Dunér på månens baksida är döpt  efter den svenske stjärnforskaren Nils Dunér (1839-1914). Bild: NASA
Den 8 oktober har också Nils namnsdag – kratern Dunér på månens baksida är döpt
efter den svenske stjärnforskaren Nils Dunér (1839-1914). Bild: NASA

Månen är förresten också het just nu. Ny forskning som publicerades den 31 maj 2016 tycks peka ut hur månen fick sitt vatten. Månen är som bekant extremt torr men tidigt i dess liv fick den tillskott av vatten från asteroidnedslag. Den nya analysen ger en inblick i förhållanden i solsystemets ungdom då månen bildades. Läs mer om detta hos t ex SVT, BBC och i en forskningsartikel i Nature Communications.