Denna vecka är Uppsala fullt av astronomer. Lösa nätverk som annars är glest utspridda över hela jorden koncentreras och kristalliseras ut i synlig form i det stora konferenscentret UKK. Cool Stars 19 lär vara den största astronomikonferens som hållits i Sverige genom tiderna, och här är nu kring 450 astronomer från 36 länder samlade. Populär Astronomi är förstås också där.

Konferensen är en del i en serie som hålls ungefär vartannat år sedan 1980. Det fullständiga namnet är The Cambridge Workshop on Cool Stars, Stellar Systems, and the Sun, och det beskriver ganska bra vilka ämnen som täcks. Det talas om till exempel bruna dvärgar, om magnetfält och fjärran stjärnors motsvarigheter till solens fläckar, om exoplaneter, och så vidare. På lördag hålls en ”hack day”, då ambitionen är att sitta tillsammans och skriva användbar datorkod eller kanske text (som blogginlägg eller manualer eller Wikipediauppdateringar). Det kanske är första gången i Sverige som ett hackathon har astronomifokus.

(Foto: Thomas Marquart)
Astronomen Gilles Chabrier, strax före sin dramatiska vädjan till stjärnforskarpubliken i Uppsala. (Foto: Thomas Marquart)

Den som inte är med men vill veta lite om vad som händer kan hålla ögonen på konferensens flitigt använda hashtag #cs19. I twitterflödet syns höjdpunkter från de flesta föredrag. När den allra första talaren, Gilles Chabrier, föll på knä på scenen och med knäppta händer tiggde publiken om att sluta använda den internationella astronomiska unionens enligt honom missvisande definitioner av dvärgstjärnor och jätteplaneter syntes det direkt i sociala medier – ett bra upplägg för stående skämt genom resten av veckan, och för att bli ihågkommen.

Här syns även en del av de sociala aspekterna av astronomlivet. Till exempel finns personerna bakom bloggen Startorialist på plats och passar på att spana efter astronomiskt mode. Och det samlas data till studien Gender in astro talks, om vilka det är som talar om astronomi. Och några deltagare har gjort i ordning bingobrickor, där det gäller att observera olika konferensfenomen.

Det mesta av det som händer är bara för konferensdeltagare, men onsdag kväll (8 juni 2016, kl 19) hålls en föreläsning för allmänheten om James Webb-teleskopet: Seeing the distant, the dusty, and the dark.

Nedan: Postervisning och presentationer på Cool Stars 19 i sociala medier – den senare med en mjukis-brun dvärgen som är känd från YouTube.