Bild: ESA
Rosetta närmar sig 67P Churyumov-Gerasimenko. Bild: ESA

I ungefär 2 år har Rosetta följt 67P/Churyumov-Gerasimenko, inte minst i syfte av att 2014 placera landaren Philae på kometytan, men i höst når uppdraget sitt slut och den 30 september kommer sonden till slut att landa på 67P som det allra sista den någonsin gör.

Redan 2014 beslutades det om hur Rosetta skulle sluta sina dagar. Under sin långa resa genom solsystemet har sonden utsatts för alla de påfrestningar och förslitningar som ett liv i rymden innebär och detta betyder att den inte kommer att kunna vara funktionsduglig mycket längre till. Rosetta kommer således att få göra Philae sällskap på kometen, men dess arbete kommer att fortgå in i det sista.

Under nedstigningen kommer man att försöka utföra så många mätningar och observationer av  kometen som möjligt, vilket kommer att pågå fram tills dess att Rosetta landar och all kommunikation mellan sonden och jorden upphör.

Bild: ESA
Rosettas position den 30 september 2016. Bild: ESA

Vid det laget kommer Rosetta-ekipaget att befinna sig 720 miljoner km från jorden och 573 miljoner km från solen, någonstans mitt emellan Mars och Jupiters omloppsbanor.

Att landa Rosetta på 67P kommer att bli ännu mer komplicerat än det var att landa Philae. Under de sex sista veckorna kommer Rosetta att kretsa i excentriska banor på kometen och bli mer och mer utsatt för dess ojämna gravitation.

Om allting går vägen kommer Rosetta som sagt att avsluta sin karriär i och med landningen, men där börjar i gengäld Rosetta-teamets arbete då ESA-forskarna tar itu med att analysera sondens insamlade data. Detta kommer att ta flera år, så även om Rosetta går i graven kommer vi med största sannolikhet att få höra mer om dess uppdrag i framtiden.

Läs mer i ESAs pressmeddelande.