Kina har nu bekräftat att rymdstationen Tiangong-1 närmar sig slutet av sin tjänstgöring. Under den andra halvan av 2017 kommer rymdstationen att falla tillbaka genom jordens atmosfär och brinna upp under återinträdet. Den 15 september i år skickades dock efterträdaren Tiangong-2 upp för att ersätta föregångaren.

Sedan nästan fem år tillbaka har Tiangong-1, ”Det himmelska palatset” som namnet lyder i översättning, tjänstgjort som forskningslaboratorium och testplattform. Stationen är den första i det kinesiska Tiangongprogrammet vars mål är att konstruera en modulär rymdstation av samma storlek som sovjetiska MIR. Stationen har tjänstgjort två och ett halvt år längre än planerat, och om ungefär ett år kommer den alltså att återträda in i jordens atmosfär och brinna upp, rapporterar den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. Wu Ping, biträdande chef för den kinesiska byrån för bemannad rymdfart, framhöll under en presskonferens den 14 september att stationen i nuläget är intakt. Under året har det dock förekommit spekulationer kring ett eventuellt tekniskt haveri, skriver den australiensiska nyhetssajten News.com.au.

Wu Ping, biträdande chef för den kinesiska byrån CMSEO, talade om framtiden för Tiangong-1 och 2 på presskonferensen den 14 september i Jiuquan i nordvästra Kina. Bild: Xinhua/Ju Zhenhua.
Wu Ping, biträdande chef för den kinesiska byrån CMSEO, talade om framtiden för Tiangong-1 och 2 på presskonferensen den 14 september i Jiuquan i nordvästra Kina. Bild: Xinhua/Ju Zhenhua.

Jonathan McDowell, astrofysiker vid Harvard, berättar för The Guardian att Kina troligtvis har förlorat kontrollen över Tiangong-1. Det är i sådant fall nästintill omöjligt att genomföra ett kontrollerat återinträde, än mindre avgöra över vilken del på jorden den kommer att falla ned. Risken för skador från eventuellt nedfallande delar är dock låg, framhåller han.

Kinas satsning på Tiangongprogrammet fortsätter i rask takt och den 15 september, dagen efter presskonferensen, skickades uppföljaren Tiangong-2 iväg från Jiuquans satellituppskjutningscenter i Gobiöknen. Ombord finns 14 vetenskapliga experiment. Ett av dessa är POLAR, det första rymdvetenskapliga samarbetet mellan Kina och de europeiska länderna, skriver Nature. Målet är dock enligt den kinesiska myndigheten för bemannad rymdfart i första hand att under de kommande två åren testa flera av de olika system som krävs för en framtida större rymdstation.

Jiuquans satellituppskjutningscenter i Gobiöknen den 15 september i år. En raket av typen Long March-2F lyfter, bärandes Tiangong-2. Bild: Xinhua/Ju Zhenhua.
Jiuquans satellituppskjutningscenter i Gobiöknen den 15 september i år. En raket av typen Long March-2F lyfter, bärandes Tiangong-2. Bild: Xinhua/Ju Zhenhua.

I klippet nedan kan du se uppskjutningen av Tiangong-2!