Lördagen den 8 oktober kommer festivalen Astronomins dag och natt att bjuda på fler evenemang på fler ställen än någonsin.

Vilka höjdpunkter finns i programmet bland dess 50-tal evenemang? Det går inte vara med på allt, men kunde jag teleportera mig på Star Trek-vis skulle jag beama in mig på dessa.

Affisch: Alexis Lavail
Uppsalaastronomen Alexis Lavails unika affischer för Astronomins dag och natt 2016 finns att ladda ner för de flesta orter. Klicka för hela programmet.

1. MegaHelg Rymd på Tekniska museet. På Tekniska museet slår många rymdaktörer sina påsar ihop. KTH Rymdcenter, Institutet för rymdfysik, Astronomisk Ungdom och Svenska rymdsällskapet bjuder på allehanda aktiviteter och föredrag. Anders Eriksson berättar till exempel om att vara med om Rosettas underbara resa och Louise Lindblad om att sin tid som astronaut på Mars (på låtsas, men ändå) och Astronomisk Ungdom sänder live från sitt försök på höjdrekordet för pappersflygplan. Och på söndag (aka ”Annandag astronomi” väl) fortsätter kalaset med självaste Christer Fuglesang på plats. Biljett behövs – på storstadens övriga evenemang är det gratis. Mer: astronominsdag.se/stockholm

2. Stjärnskådning vid Döda fallet. Norra Sveriges klassiska stjärnträff Norrland Star Party går av stapeln vid en av Jämtlands största turistfällor. Ett ”levande planetarium” på snurrande scen utlovas, och vi räknar med att astrofotografen Göran Strand uppträder. Mer: astronominsdag.se/hammarstrand

3. Växjös storsatsning. I Småland växer astronomin i kölvattnet av astronautbesöket förra året. Smygstart har redan skett med utställning på Teleborgs bibliotek. På Katedralskolan på lördag kan du möta gamma-astronomen Yvonne Becherini (känd från Populär Astronomi 2016/3), radioastronomen Eskil Varenius och eldsjälen bakom alltihopa, Kaltrina Kajtazi. Mer: astronominsdag.se/vaxjo

4. Astronomins dag och natt når Finland. Ett litet steg för ett bibliotek och en lärare men ett stort steg för hela festivalen. På Ekenäs bibliotek i Raseborg håller läraren Anna Karin Jern i en interaktiv utställning om astronomi. Kanske firas Astronomins dag även i andra nordiska länder framöver? Mer: astronominsdag.se/finland

5. Månskådning tillsammans med resten av världen. Under Astronomins dag-firandet uppmärksammas månen på många håll med anledning av NASA-sponsrade Internationella månskådarnatten. Men det är en blyg månen som firas som ligger lågt på himlen. Risken finns att hon från vissa ställen gömmer sig bakom trädtoppar och hustak. Eller molntussar: vädret kan visst bli månvänlig, men det är enligt SMHI:s prognos inte säkert. Vi som gillar astronomi vet att det gäller att hoppas in i det sista på att det blir riktigt stjärnklart. När det inträffar får vi bevis på att astronomi, det är vetenskap, oändlighet, drömmar – och det roligaste som finns. Astronomins dags hemsida har tips om hur du bäst kan skåda månen och delta i International Observe the Moon Night på sidan www.astronominsdag.se/manen

Bild: GAF
Med Jörgen Tannerstedts häftiga bild av Vintergatan på omslaget: nu släpps guiden till Sveriges bästa vägastronomiska platser.

6. Ny guide släpps till Ölands mörka himlar. I Borgholm släpps en unik guide till Ölands allra mörkaste platser. Den soliga ön i Östersjön är också fantastisk om natten – det vet Lars Magnusson, Jörgen Tannerstedt och Jörgen Danielsson i Grönhögens Astronomiska Förening. Nu har trion kartlagd Ölands allra bästa observationsplatser och när Astronomins dag och natt firas i Borgholm släpps också den nya GAF Street Astronomy Guide. Sedan blir det stjärnskådning på riktigt från en av platserna, Sollidens parkering strax utanför staden. Mer: astronominsdag.se/borgholm 

7 och uppåt. Rymdforskare möter allmänheten. Många av landets astronomer är ute och föreläser – och såklart är de redo att möta alla möjliga frågor. Utöver forskarna i Växjö och på Tekniska museet ovan hittar du till exempel månutforskaren Jan-Erik Wahlund i Borås, astrobiologen och radioastronomen Carina Persson i Fjärås, planetskrotspåraren Joachim Wiegert i Trollhättan, stjärnfabriksexperterna Per Bjerkeli och Jens Melinder i Norrahammar, atmosfärsfysikern Peter Forkman i Stenungsund, högenergiske Stefan Larsson i Västervik, supernovaletarna Seméli Papadogiannakis och Jesper Sollerman samt solexperten Dan Kiselman på Vetenskapens hus i Stockholm, stjärntrion Kalle Wahlberg Jansson, Giorgi Kokaia och Matthäus Schülik i Lund, månstudsfysikern Niko Kareinen i Göteborg, astrodidakten Urban Eriksson i Kristianstad, satellitinnovatören Fredrik Bruhn i Västerås och månexperimentmakaren Tomas Härdin i Umeå.

Se hela programmet här. Glad Astronomins dag på er!

1 KOMMENTAR

Comments are closed.