Astronomins dag och natt, Sveriges landsomfattande astronomifestival, återkommer den 23 september 2017. Den kan bli höjdpunkten för vad som ser ut att bli ett kanonår för Sveriges astronomer, amatörastronomer, rymdforskare, rymdingenjörer och rymdentusiaster – i alla fall om man räknar tillfällen för entusiaster och nyckelspelare att samlas med likasinnade.

Vi har vi samlat datum och platser för årets viktigaste astronomiska festivaler, konferenser och stjärnträffar. Vilka vill du gå på?

Astronomins dag och natt 2017
Astronomins dag och natt 2017

Astronomins dag och natt, lördag 23 september, hela landet. Sveriges rymdigaste temadag är inne på sjätte året och äntligen har datumet kunnat fastställas. Det blir tidigare än under något år hittills, vilket Svenska Astronomiska Sällskapet med ordförande Jesper Sollerman i spetsen hoppas kan ge på bättre väder – och ännu fler än evenemang än förra årets rekordstora men något blöta festival.

För dig som har idéer och förslag till programmet kan man redan registrera evenemang på Astronomins dags hemsida. Mer på astronominsdag.se

Astronomdagarna 2017 i Kiruna
Astronomdagarna 2017 i Kiruna

Astronomdagarna, 13-15 september i Kiruna. Konferensen Astronomdagarna har samlat företrädesvis unga forskare och amatörastronomer från hela Sverige vartannat år sedan 1999.

Nu är rymdstaden Kiruna och Institutet för rymdfysik värdar för andra gången. Allmänheten bjuds in till den populärvetenskapliga Nordenmark-föreläsningen, men vem som håller den är ännu inte bestämt.

Läs mer på Astronomdagarnas hemsida.

 

Big Questions in Astrophysics
Gästar i Lund: Martin Rees (ovan t v), Marcella Carollo, Enrico Ramirez-Ruiz och Volker Springel.

Big questions in astrophysics, 3-5 april i Lund. Hundra år av Wallenberg-familjens forskningsstiftelse firas med en hejdundrande konferens om den närmaste framtidens forskningsutmaningar inom astrofysiken.

Dit kommer inte bara landets alla Wallenbergfinansierade astronomer – kolla in dem på kortfilmen En astronomisk resa i rymden om du inte redan gjort det – utan även Sir Martin Rees, astrofysiker, författare, debattör och den brittiska drottningens hovastronom, samt andra namnkunniga forskare från Europa och världen. Hela programmet finns hos Lunds universitet.

Till Lund kommer redan nästa vecka ett drygt hundratal forskare på mötet The gaseous universe for all under vilket det bjuds på många korta föredrag om gas i universum och vad astronomer lär sig av den.

Rymdforum 2017 i Kiruna

Rymdforum, 8-10 maj i Kiruna. Den svenska rymdbranschen träffas vartannat år på Rymdforum och i år blir det på Folkets hus och på Rymdcampus i Kiruna. Huvudtalare är kontinentens kanske viktigaste rymdpersonlighet, ESA:s generaldirektör Jan Wörner. Tema för forumet är ”Rymdverksamhet – en strategisk tillgång för Sverige och Europa”, så räkna med diskussioner om Esranges tilltänkta uppgradering och försvarsmöjligheter i rymden.

Föreningen Rymdforums hemsida har program och annan information om mötet.

Rymdforskare samlas för övrigt den 16-17 mars på AlbaNova i Stockholm. Då är KTH värd Svenska rymdforskares samarbetsgrupps årliga sammankomst.

Dessutom har vi tre stjärnträffar där fokus ligger på att vara ute tillsammans under stjärnorna med teleskopet.

Foton: Mats Yderstig; Mariestads astronomiska klubb, Jörgen Tannerstedt
Foton: Mats Yderstig; Mariestads astronomiska klubb, Jörgen Tannerstedt

Värmland Star Party, 24-26 februari i Lysvik. Årets klassiska stjärnträff bjuder på kyliga men pålitligt stjärnklara nätter – och i år kommer uppsalaastronomen Eric Stempels för att berätta om Sveriges snabbt expanderade nätverk av meteorkameror. Hos SAAF finns hemsidan för Värmland Star Party.

Träff under stjärnorna, 24-26 augusti utanför Mariestad. Mariestadsträffen är Sveriges äldsta och största stjärnträff. Mer kommer framöver hos Mariestads Astronomiska Klubb.

Sagittarius, 23-26 augusti, Södra Möckleby, Öland. Sensommarens mörkaste himlar utlovas av Grönhögens astronomiska förening som traditionsenligt samlar en skara entusiaster för skådning och samvaro på Öland. Mer om Sagittarius hos GAF

Starmus 2017
Starmus 2017

Starmus 2017, 18-23 juni i Trondheim, Norge. Grannlandet i väst är värd för en storslagen rymd- och kulturfestival under midsommarhelgen som äger rum för första gången i norra Europa. Talarlistan för årets festival är imponerande: fysikern Stephen Hawking, månastronauten Buzz Aldrin, nobelpristagaren May-Britt Moser, planetvetaren Sara Seager, Saturnusexperten Carolyn Porco och flera astronauter. Bland annat utlovas samtal om att gå på månen, med tre män som gjort det: Aldrin, Harrison Schmitt och Charlie Duke. Räkna också med att festivalens grundare, rockartisten och astronomen Brian May dyker upp.

Mer om programmet och biljetter finns på hemsidan för Starmus 2017.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.