Johan Warell, ordförande för Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF), berättar på Astronet att ett nytt nummer av skriftserien Fokus nu är under tryckning. Serien, elegant formgiven av Fredrik Silow, riktar sig till amatörastronomer, både nybörjare och mer avancerade, och utgörs av en samling guider till olika delar av hobbyn. Alla guiderna är skrivna av nu aktiva svenska amatörastronomer, och innehållet svarar väl mot författarnas respektive specialintressen. Numret som snart lämnar tryckpressarna är skrivet av Warell själv och är ägnat åt planetfotografering.

Första numret, som handlar om att teckna vid okularet och som jag själv står bakom, publicerades 2012. Jag minns att formatet kändes spännande att skriva i, liksom glädjen att utifrån egna erfarenheter försöka förmedla något mer handgripligt till andra. Uppenbarligen är det fler som har känt samma sak, och serien är med det nya numret framme vid sin tionde titel.

1: Johan Kärnfelt, Att observera genom att teckna (2012)
2: Johan Warell, Att observera kometer (2013)
3: Anders Wettergren, Att observera stjärnhimlen (2013)
4: Gustav Holmberg, Att observera variabla stjärnor (2014)
5: Timo Karhula, Att observera djuprymden (2014)
6: Göran Strand & Peter Rosén, Att fotografera natthimlen (2015)
7: Johan Warell, Att observera planeter (2015)
8: Anders Wettergren, Att observera vårens stjärnhimmel (2016)
9: Torbjörn Holmqvist, Att observera Messierobjekten (2016)
10: Johan Warell, Att fotografera planeterna (2017)

Nybörjare inom amatörastronomin gör klokt i att botanisera i denna lista. Är man inte redan medlem i SAAF, vilket innebär att man får Fokus-numren tillsammans med föreningens tidskrift Telescopium, finns de alla att köpa i SAAF:s webbshop (de kostar 40 kronor per styck). Ett lämpligt startpaket kan till exempel utgöras av Wettergrens Att observera stjärnhimlen och Holmqvists Att observera Messierobjekten. När man tillägnat sig innehållet i dessa är man väl förberedd att ge sig ut i nattmörkret. Har man hunnit en bit på väg, så finns det som framgår en hel del mer specialiserade guider att tillgå.

Enligt Warell saknas inte uppslag och idéer, och framgent kommer serien utökas med nya titlar. Kanske blir det något om sol- och månobservationer, om amatörobservatoriet eller rent av om spegelslipning.

1 KOMMENTAR

  1. […] 3 Ta egna bilder av Jupiter. Planetfoto är en utmaning och kräver rätt utrustning och mjukvara – men Jupiter är ett tacksamt objekt att öva på. AstroSweden har tips om vad du behöver både teleskop och annan hårdvara. Och i vårnumret av SAAF:s tidning Fokus får du en ordentlig handledning signerad Johan Warell: skaffa Fokus hos SAAF eller läs Johan Kärnfelts artikel om tidningen hos oss. […]

Comments are closed.