Foto: Sven-Gösta Johansson, från artikeln i Astronomisk Tidsskrift 1997
Den unga Aina Elvius vid teleskopet. Foto: Sven-Gösta Johansson, från artikeln i Astronomisk Tidsskrift 1997

Grattis på födelsedagen professor Aina Elvius! Den 26 juni 2017 fyllde en av Sveriges mest namnkunniga astronomer hundra år. För att fira Sveriges första kvinnliga yrkesastronom har vi gjort en ny version av hennes artikel Mitt liv bland galaxer som publicerades 1990 i Astronomisk Tidskrift, föregångare till Populär Astronomi, som inte tidigare funnits på nätet. Det handlar om galaxer, om att mäta hur ljus färdas genom rymden, och om att observera med några av vår tids största och bästa teleskop – från både Stockholm, USA och Hubbleteleskopet i rymden. När hon skrev artikeln var hon även avgående ordförande för Svenska astronomiska sällskapet, faktiskt den enda kvinnan som haft den rollen. Läs Mitt liv bland galaxer av Aina Elvius.

Aina Elvius porträtterades 1997 i Astronomisk tidsskrift, och den artikeln har vi också gjort tillgänglig. Läs Porträtt: Aina Elvius 80 år av Gunnar Welin.

Hon är även med i vår artikel Pionjärer av Rebecca Haridi från 2009. Dessutom gratulerar Stockholms universitet och tipsar om Aina Elvius forskning. År 2012 intervjuade Upsala Nya Tidning Aina Elvius på 95-årsdagen. I UNT-intervjun står det bland annat att hennes motto i livet är ”Sök sanningen”. Hurra för Aina och för sanningen säger vi på Populär Astronomi!

1 KOMMENTAR

  1. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

Comments are closed.