Fredagen 30 juni 2017 är Internationella asteroiddagen, International Asteroid Day. Dagen är till för att uppmärksamma risken för farliga nedslag från rymden – och för att fira allt som görs för att mänskligheten inte går samma öde till mötes som dinosaurierna.

Asteroider eller småplaneter är de ojämna bumlingar av sten, grus och is som finns i vårt solsystem, framförallt mellan Mars och Jupiters banor. De flesta är små och håller sig långt ifrån oss – men nedslaget över ryska Tjeljabinsk 2013 påminde om att större asteroider i jordens närhet är ett rejält hot mot liv på jorden.

Vi har rapporterat tidigare om hur Asteroid Day kom till och varför den utropats som ett internationell bemärkelsedag av FN.

Nu återstår bara att fira – men hur? Här kommer våra bästa förslag.

1. Delta i Sveriges enda Asteroiddag-evenemang i Malmö. På Scandic Triangeln i centrala Malmö ordnas en helkväll med initierade och underhållande föredrag. Astronomerna Peter Linde och Karl Wahlberg Jansson tillsammans med entusiasterna Ulf R Johansson och Tomas Diez underhåller och informerar med allt från det senaste om hur solsystemets bildande till skydd mot de farliga asteroiderna. Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe har programmet för Malmös asteroiddag.

NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA
Största asteroiden: Vesta i helfigur från sonden Dawn. (Bild: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA)

2. Följ livesändningen på Asteroiddagens internationella hemsida. En kavalkad av astronauter, astronomer, rymdexperter och politiker deltar i en ambitiös 24 timmar lång livesändning på hemsidan asteroidday.org/live. Initiativtagaren Brian May, Queen-gitarrist och astronom, är såklart med. Det blir inslag från rymdstyrelserna NASA, ESA och JAXA, specialprogram med sådana som Neil deGrasse Tyson och Stephen Hawking, samt en del paneldiskussioner. Bland deltagarna får vi se fysikern och tv-profilen Brian Cox, astronauterna Jean-François ClervoyRusty Schweickart och Nicole Stott, samt Marco Fuchs, ägaren till tyska rymdföretaget OHB, och Jean-Louis Schiltz, tidigare minister i Luxemburgs regering. Det lilla EU-landet har gått i bräschen när det gäller att underlätta för företag som vill satsa på gruvdrift på asteroider, och delar av live-programmet sänds från Luxemburg.

Bild: Credit: Copernicus Sentinel data (2015)/ESA
Siljansringen från rymden. (Bild: Credit: Copernicus Sentinel data (2015)/ESA)

3. Besök asteroiderna i Sweden Solar System. I världens största skalmodell ingår just nu tre asteroider: Eros i Danderyd utanför Stockholm, Saltis i Saltsjöbaden, Nacka kommun, och 5025 PL i Alsike utanför Knivsta. Följ länkarna för mer information. Asteroiden Vesta, näst största kroppen i asteroidbältet efter dvärgplaneten Ceres, lär förresten snart ta plats i Sweden Solar System, i Täby.

4. Kolla in Sveriges nedslagskratrar. Spår av tidigare förödande nedslag hittar du på flera håll i landet. Den gigantiska Siljansringen i Dalarna är Europas största nedslagskrater. Locknekratern i Jämtland har ett fint besökarcenter, och därifrån är det inte långt till tvillingkratern Malingen. Dellensjöarna i Dalarna är också värda ett besök, och det är även den kusligt runda fjärden Tvären i Södermanland, sjöarna Mien och Hummeln i Småland och för all del den svårupptäckta Granbykratern utanför Vadstena. Wikipedia har en lista över Europas kända nedslagskratrar.

5. Läs mer om asteroidhotet mot jorden – och vad som kan göras åt det. Populär Astronomi bjuder på flera artiklar, varav några inte funnits online tidigare.

Läs om projektet AIM i Populär Astronomi 2016/1.
Läs om projektet AIM i Populär Astronomi 2016/1.

Så ska vi skydda jorden mot farliga asteroider av rymdfysikern Jan-Erik Wahlund berättar om det rymdexperimentet som skulle bevisa att vi kan flytta på en farlig asteroid, men som skandalöst inte fick finansiering av Europas regeringar.

Bennu är målet för NASA:s nya asteroidsond av Mikael Boström, om sonden OSIRIS-REx som når sitt mål redan i augusti.

2013_4_asteroider_upp
Upptäck de jordnära asteroiderna innan de upptäcker dig.

7 saker alla bör veta om jordnära asteroider av Claes-Ingvar Lagerkvist, Sveriges mesta asteroidupptäckare.

Blågula asteroider av Claes-Ingvar Lagerkvist och Gerhard Hahn, om några av de svenska namn bland kända asteroider.

Därtill flera artiklar om tidigare nedslag på jorden: Livet reser sig efter ett kosmiskt nedslag av Vivi Vajda, Linda Larsson och Åsa Frisk, Jakten på kosmiska massmördare av Vivi Vajda, och När himlen faller ner över våra huvuden av Jens Ormö.

Läs även alla våra tidigare nätartiklar om asteroider och om hot mot jorden.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.