Google Lunar X Prize lockar rymdentusiaster världen om att bli först med en privat finansierad månlandning. Deadline är december i år. Ett av bidragen kommer från tyska PTScientists (Part-Time Scientists), som i samarbete med biltillverkaren Audi har utvecklat både en månlandare och en rover för att utforska månens omgivningar.

Umeå Lunar Venture - Logotyp
Umeå Lunar Venture utvecklar instrument åt det privata rymdfartsinitiativet PTScientists. Bild: Umeå Lunar Venture.

Sverige är med på ett hörn med Umeå Lunar Venture, vilka bland annat har utvecklat ett instrument för att mäta det elektriska fältet vid månens yta. Men med en knapp tidsram har nu PTScientists valt att dra sig ur själva tävlingen.

Eftersom PTScientists flyttar fram uppskjutningen på obestämd tid kvalificerar de sig inte till tävlingen längre. Men de ger inte upp, skriver tidningen Make, och genom att stå utanför tävlingen så har de mycket friare tyglar berättar de.

Nu siktar gruppen på att nå månen under 2018, skriver The Telegraph. Uppskjutningen kommer i sådana fall att ske på en av SpaceX Falcon 9-raketer. Och de siktar fortfarande på att bli först, berättar de för tidningen, även om konkurrensen är hård mellan dem och de lag som fortfarande deltar i Google Lunar X Prize. Om expeditionen lyckas, så kommer Umeå Lunar Venture att vara först med ett svenskt forskningsinstrument på månen.

Huruvida den nya tidsplanen är realistisk återstår dock att se. Det är mycket som måste vara på plats för att lyckas med denna typ av uppdrag. Detsamma gäller för övriga deltagare i tävlingen. De fem återstående lagen har alla kontrakt för uppskjutning i år men tävlingen har trots allt skjutits upp en gång tidigare, och under ett halvår kan mycket hända. Kanske kommer Sverige trots allt att vara med på ett hörn vid den första privata månlandningen i mänsklighetens historia.

Teamet bakom Umeå Lunar Venture. Bild: Umeå Lunar Venture.
Teamet bakom Umeå Lunar Venture. Bild: Umeå Lunar Venture.

Du kan följa Umeå Lunar Venture på deras blogg. Rovern, Audi lunar quattro, är även med på ett hörn i filmen Alien: Covenant som nyligen hade premiär.

1 KOMMENTAR

  1. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Comments are closed.