Även rymdteleskop förtjänar att få sin egen hyllningssång. Särskilt om de har tjänstgjort troget i över ett kvarts sekel. Nu finns Ode to Hubble att lyssna på i sin helhet, för första gången sedan stycket skrevs.

Fredrik Andersson är kompositören bakom stycket som från början gjordes till firandet av rymdteleskopet Hubbles 25-årsjubileum 2015. Född och uppvuxen i Linköping fick Fredrik samma år motta Region Östergötlands kultur- och utvecklingsstipendium. Hans musikaliska uttryck drar åt den neoklassicistiska, filmiska konstmusiken. I sin jakt på nya infallsvinklar blev rymden en viktig inspirationskälla.

– Både vetenskap och konst handlar ju om att utforska nya gränser, en form av lustfyllt explorerande. Att titta upp mot himlen en stjärnklar natt, att se bilder tagna av Hubble-teleskopet eller foton av hur det ser ut på Mars. Då är det svårt att inte bli inspirerad och för mig som kompositör vill jag fånga detta i min musik, säger Fredrik till Populär Astronomi.

Fredrik Andersson får bland annat sin inspiration från de foton Hubble-teleskopet tar. Här visas ett av de fotona, föreställande avlägsna galaxer som skapats relativt snart efter Big Bang. Foto: NASA

Han menar att rymden kan få oss att lyfta blicken från det vardagliga här på jorden och påminna oss om allt vi redan vet men också allt det vi inte vet. Båda dessa faktorer är lika fängslande.

– Det finns något mystiskt över rymden som fascinerar mig. Och det är många gånger omöjligt att förstå hur gigantiskt stort vårt universum är. För att inte tala om möjligheten kring parallella universum, säger Fredrik.

Fredriks musik består ofta av stråkar och piano blandat med elektroniska ljud. Just denna mix märks tydligt i Ode to Hubble. Fredrik har även idéer till hur hyllningsmelodier skulle kunna låta om de vore tillägnade exempelvis planeter istället.

– Saturnus med sina ringar skulle jag vilja ha ännu mer svepande elektroniska ljud till. Venus och Merkurius skulle jag ge en varm ljudbild, kanske extra mycket passion till Venus, en tydlig solo-cello som framför ett tema. Gärna med någon liten annorlunda känsla då Venus snurrar runt sin axel åt motsatt håll jämfört med de flesta andra planeterna, säger han.

Ode to Hubble finns nu utlagt i sin helhet till allmän lyssning här eller nedan!

Stycket skrevs under tydliga ramar till en tävling utlyst av ESA 2015. Rymdteleskopet Hubble skulle då fira sitt 25-årsjubileum och i firandet ingick den kringresande utställningen Our Place in Space. Till utställningen hade både astronomer och konstnärer fritt fått tolka de eviga frågorna om var vi befinner oss, var vi hör hemma, hur vår dåtid såg ut och vad vår framtid kommer bringa.

I denna video kan ni se några av de konstverk som ingick i utställningen Our Place in Space, med Ode to Hubble som bakgrundsmusik:

Rymden kan alltså inte bara låta lite obehaglig som de radiovågor Cassini fångat in runt Saturnus.  Låter man bara rymden inspirera på sitt eget vis kan det resultera i vackra, men ändå lite melankoliska, musikstycken.

Fredrik Andersson har dessutom planer på fler sådana stycken inför framtiden. Det nya James Webb-teleskopet är under konstruktion och vem vet vilka bilder det kommer att kunna ta i framtiden.

– Om jag känner mig själv rätt är det inte omöjligt att de bilderna kommer leda till stor inspiration och sedermera kanske även ett nytt verk, säger Fredrik Andersson.

1 KOMMENTAR

  1. Your article made me suddenly realize that I am writing a thesis on gate.io. After reading your article, I have a different way of thinking, thank you. However, I still have some doubts, can you help me? Thanks.

Comments are closed.