Grafik: Populär Astronomi
I augusti 2017 blir det två förmörkelser och ett meteorregn – så hänger de tre fenomenen ihop. Grafik: Populär Astronomi

Augusti 2017 bjuder vi på tips om tre astronomiska händelser som är väl värda att kolla in – och att vara förberedd inför. Populär Astronomi guidar inför partiella månförmörkelsen den 7 augusti (nedan), meteorregnet perseiderna med bästa natten den 12 augusti, och USA:s solförmörkelse den 21 augusti som också kan skymtas från Sverige. Här får du tips om månförmörkelsen på kvällen den 7 augusti.

1. Var redo för månuppgången. Jordens skugga täcker en del av månen redan när den går upp, och förmörkelsen blir allt mindre efter det. Det är fullmåne, som det alltid är vid månförmörkelser. Jordens skugga tar en bit ut ur månen när den går upp och gör att den ser annorlunda ut.

2. Skaffa fri sikt mot sydost när solen börjar gå ner. Strax före solnedgången i nordväst kommer månen upp över horisonten i sydost, och det är dit du ska rikta blicken. Månuppgången sker för de flesta mellan 20:49 och 21:08. Den blir tidigare i sydost (kl 20:36 i Visby) och senare i nordväst (kl 21:37 i Kiruna).

Bild: Per Ahlin
Under kvällen den 7 augusti rör sig månen ut ur jordens skugga. Bilden är ritad för sydöstra Götaland. (Bild: Per Ahlin)

3. Se en stor och ovanlig månuppgång. Redan vid månuppgången täcker jordens skugga månen nedtill till höger. Tack vare den gåtfulla månillusionen ser månen ovanligt stor ut när den precis klättrat över horisonten. Nu ger också förmörkelsen månen en ovanlig form.

Bild: Per Ahlin
Så mycket av fullmånen hamnar i jordens skugga under förmörkelsen den 7 augusti. (Bild: Per Ahlin)

4. Kolla hur jordens skugga rör sig bort. Allt eftersom månen stiger och himlen blir mörkare glider också skuggan bort: först den mörkare kärnskugga och sedan den knappt synliga halvskuggan. Kl 22:53 har vi en helt vanlig fullmåne igen.

5. Från utlandet ser du månförmörkelsen bättre. Månförmörkelser kan ses från många platser samtidigt. Den här förmörkelsen sker mitt i natten sedd från till exempel Indien och Kina. Från Bangkok, Thailand, är den som bäst kl 01:20 lokaltid, från Tehran, Iran, kl 22:50, från Aten, Grekland, kl 21:20, och från södra Frankrike och Italien 20:52. På sajten timeanddate.com kan du kolla vilka hålltider som gäller där du är, inklusive Sverige.

Bild: © Fred Espenak, "Eclipses During 2017", 2017 Observer's Handbook, Royal Astronomical Society Of Canada
Månförmörkelsen den 7 augusti syns bäst från kartans ljusare delar. (Bild: © Fred Espenak, ”Eclipses During 2017”, 2017 Observer’s Handbook, Royal Astronomical Society Of Canada)

6. Blev det dåligt väder? Misströsta inte – satsa istället på att se årets perseidmeteorer eller solförmörkelsen den 21 augusti. Nästa partiella månförmörkelse kommer den 31 januari 2018 – den blir total sedd från många platser utanför Sverige, och nästa totala månförmörkelse får vi den 27 juli 2018.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.