Virtual Reality (VR) har de senaste åren växt sig större och större på teknikmarknaden. Det är lätt att förstå då VR öppnar upp ett helt nytt sätt att spela spel på, lära sig genom ett virtuellt klassrum eller titta på film i 360° vinkel.

Idag finns det ett flertal alternativ att välja på om man vill uppleva VR. En av de största aktörerna på marknaden är Oculus VR som exempelvis Samsung har arbetat tillsammans med när de skapat sin VR-utrustning. För att nyttja VR-apparna behöver man ha tillång till ett headset som stöjder virtual reality. Det finns två varianter där den ena utgår från att du stoppar in din telefon i headsetet, och för den andra typen krävs det att du kopplar headsetet till en spelkontroll. Jag har själv testat kombinationen med mobiltelefonen där jag använt min Samsung S8 tillsammans med Gear Vr. Efter att ha testat, provat och letat på Ocuclus marknad har jag hittat några favoritappar med rymdkoppling.

Låt oss ta en titt, här är apparna som får dig att glida runt i rymden, sväva fram på Internationella rymdstationen och uppleva månlandningen.

Bild: © Pocket Observatory
Stjärnhimlen så som sen den kan se ut i Pocket Observatory. Bild: © Pocket Observatory

Pocket Observatory

Kostnad: $ 2.99 USD
Länk: https://pocketobservatory.com/

Pocket Observatory kan liknas vid ett virtuellt planetarium. När du öppnar programmet använder den din GPS för att ta reda på var du är någonstans och visar dig sedan stjärnhimlen som den ser ut vid din tidpunkt. Du kan även resa framåt eller bakåt i tiden, eller välja att visa stjärnhimlen som den ser ut vid jordens nord- respektive sydaxel. När du väl tittar på himlen visar den dig konstellationerna, planeterna med tillhörande fakta och några av de mest välkända stjärnorna. Bra app om du till exempel vill lära dig att hitta även på södra stjärnhimlen, och du kan dessutom bjuda in en vän att dela upplevelsen med.

Bild: © Unimersiv
Vy av rymdstationens insida genom Unimersiv. Bild: © Unimersiv

Unimersiv

Kostnad: $ 9.99 USD
Länk: https://unimersiv.com

I appen Unimersiv finns det både lektioner och upplevelser om allt från Stonehenge och Romarriket till hur hjärnan fungerar, men för den som letar rymdupplevelser är det säkerligen innehållet om Internationella rymdstationen (ISS) som lockar mest. Det finns två alternativ; en rundtur på utsidan (bilden längst upp) som du kan få guidad där du klickar dig fram mellan olika punkter, eller en visning av insidan där du får sväva fritt fram genom stationens olika delar likt en astronaut i tyngdlöshet. Det senare alternativet är så pass bra att jag får känna efter en extra gång att jag fortfarande sitter i min säng. Under färden berättar en röst mer om de olika modulerna, och du kan även ta dig en titt på jorden genom stationens Cupola. När du känner dig redo kan du ta ett quiz där dina kunskaper om rymdstationen sätts på prov, klarar du alla 10 frågorna?

Bild: © Oculus
I Star Chart kan du till exempel sväva runt planeten Mars. Bild: © Oculus

Star Chart

Kostnad: $ 4.99 USD
Länk: https://www.oculus.com/experiences/gear-vr/970225196383135/

När du kliver in i världen till Star Chart befinner du dig i en 3D-modell av vårt solsystem. Du kan se dig omkring i rymden för att lokalisera planeterna och andra celesta objekt, och sedan välja att resa till dem. Du flyger då genom rymden i hög hastighet tills du ser planeten bli större och större för att sedan sväva runt den. Genom att titta på planeten kan du lära dig mer om dess månar och kratrar. Även i denna applikation kan du titta på konstellationerna, och via huvudmenyn kan du välja att transporteras till månen eller Mars för att till exempel titta på Marsrovern Curiosity och dess instrument. Den vackra grafiken bidrar avsevärt till att förhöja upplevelsen, mer än en gång kommer jag på mig själv sitta med utsträckt arm i ett försök att röra vid den virtuella himlakroppen!

Bild: © Oculus
Med Apollo11 kan du följa med Neil Armstrong när han tar sina första steg på månytan. Bild: © Oculus

Apollo11

Kostnad: $ 4.99 USD
Länk: https://www.oculus.com/experiences/rift/937027946381272/

I Apollo11 får du följa den första månlandningen från början till slut. I första episoden hittar jag mig själv sittandes i ett 60-tals vardagsrum tittandes på John F. Kennedys berömda tal, och sedan drar  det igång. Med originalinspelningarna i hörlurarna får jag följa med Buzz, Neil och Mike från den skakiga uppskjutningen av Saturn V-raketen, via dockningen med månlandaren, till månlandningen och sedan tillbaka till jorden. Det finns två olika spellägen att välja mellan. I ”cinematic” kan du lugnt luta dig tillbaka och titta dig igenom hela färden. Väljer du istället ”interactive” får du själv sköta dockning och landning till exempel, och det är inte så lätt som man kan tro! En perfekt blandning av historielektion och rymdupplevelse.

Bild: © Oculus
Ta plats i rymdstolen och glid fram genom solsystemet. Bild: © Oculus

Titans of Space

Kostnad: Gratis
Länk: https://www.oculus.com/experiences/gear-vr/886577898031804/

Om du inte vill betala för en applikation men ändå få testa en rymdapp så kan du ladda ner Titans of Space. Du sätter dig i vad som närmast kan beskrivas som en rymdstol, och sedan tar rundturen fart. Du besöker de olika planeterna och via en skärm framför dig kan du läsa mer om de olika objekten. Inte riktigt lika häpnadsväckande som Star Chart, men ett bra smakprov av virtuella rymdfärder och dessutom tillgängligt på många olika språk. Det finns även en plusvariant att köpa.