Det har gått sex år sedan rymdfärjorna gick i pension, och sedan dess har all transport för astronauterna till den internationella rymdstationen (ISS) skett via ryska raketer. Men 2014 fick både de båda amerikanska företagen Boeing och SpaceX i uppdrag av NASA att bygga rymdraketer som skulle kunna ta människor till ISS, och redan nästa år hoppas de att vara på väg.

Modell av CTS-100 Starline från Boeing

Idag levererar SpaceX förnödenheter till ISS, men för att få ta med människor ut i rymden måste de båda företagens raketer klara av tuffa krav från NASA. Innan raketerna godkänns måste både obemannade och bemannade testturer genomföras för att visa att de klarar av sina kommande uppgifter. SpaceX’s raket Dragon 2 planeras göra sin obemannade tur i februari 2018 för att sedan testflyga med människor senare under året i juni. Boeings CST-100 Starliner får däremot vänta tills juni för sin obemannade flygning för att sedan i augusti flyga med en besättning. Det första uppdraget till rymdstationen ska förhoppningsvis sedan skickas iväg i december 2018, men båda företag vanar för att det kan förekomma förseningar. Förutom att farkosterna är olika till både design och viss funktion kommer raketerna även att avfyras med olika raketer. Medan Boeing kommer använda sig av en Atlas V-raket från United Launch Alliance (ett samarbete mellan Boeing och Lockheed Martin Space Systems), så kommer SpaceX avfyra med Block 5-raketen.

Denna raket är en ny variant av Falcon 9-raketen som gjort sig berömd genom att vara ett delvis återanvändbart system som dessutom kan genomföra en kontrollerad återlandning. Den nya varianten av raketen innefattar bland annat förstärkta landingsben samt producera mer kraft i motorerna. Båda Boeings och SpaceX kommer avfyra sina raketer från U.S.A.

Vilka som kommer flyga under de bemannade testfärderna från SpaceX är ännu inte känt. Boeing har däremot berättat att den första besättningen kommer bestå av en astronaut från NASA och en testpilot från Boeing. Vilken NASA-astronaut det kan tänkas bli är dock ännu inte känt. Förra veckan släppte dock SpaceX’s grundare och VD Elon Musk bilder på den rymddräkt som så småningom kommer att användas under färden till och från ISS och utseendemässigt är den något helt annat än de dräkter som används hittills. Fler nyheter från de båda företagen förväntas inom en snar framtid, och vi fortsätter hålla ett vakande öga på rymdnyheterna.

 

Källor: www.popularmechanics.com/space/a27453/spacex-boeing-launch-astronauts-next-year/  spaceref.com/news/viewsr.html?pid=50353 www.laboratoryequipment.com/news/2017/08/elon-musk-offers-sneak-peak-functional-spacesuit