Uddevalla får en egen dvärgplanet i den världsunika skalmodellen Sweden Solar System. Det blev klart den 19 september 2017 när Populär Astronomi åkte till Bohuslän för att meddela vinnarna i tävlingen som vi utlyste i våras.

Tävlingens vinnare är konstnären Julia Niklasson från Uddevalla. Hon har ritat ett förslag till konstverk i granit, järn och betong som föreställer den hittills rätt okända dvärgplaneten Varda och dess måne Ilmarë.

Förslaget valdes ut av Populär Astronomis redaktion tillsammans med Gösta Gahm och Nils Brenning, initiativtagarna till Sweden Solar System, som det bästa tävlingsbidraget.

Bilder: Julia Niklasson; Gislaveds Astronomiska Sällskap Orion; ESA/DLR
Tre vinnare som ska göra Sweden Solar System ännu mer fantastisk. Bilder: Julia Niklasson; Gislaveds Astronomiska Sällskap Orion; ESA/DLR

Vem är då Varda som nu blir världskänd i Bohuslän?

Varda är liksom Pluto en dvärgplanet som tillhör Kuiperbältet, den glesa samlingen av små isiga kroppar i solsystemets yttre delar. Dess rätt avlånga bana tar den ungefär lika långt ut som Pluto från solen. Just nu ligger den drygt 47 gånger längre ut från solen än jorden gör. Varda är en rund kropp med diameter 70 mil – vilket motsvarar 33 millimeter i Uddevalla. Den väger bara en femtiondel så mycket som Pluto.

Foto: Christian Vestergaard
Uddevallas nya himlakropp meddelades av Robert Cumming på Bohusläns museum. Det skedde i samband med ett föredrag av uppsalaastronomen Bengt Gustafsson som ordnades av Uddevallas humanistiska förbund. Foto: Christian Vestergaard

Uddevallas dvärgplanet är döpt efter stjärngudinnan i fantasyförfattaren J. R. R. Tolkiens skapelseberättelse Silmarillion. Lilla månen Ilmarë är uppkallad efter Vardas tjänarinna.

Andra plats i tävlingen går till Gislaveds Astronomiska Sällskap Orion för dvärgplaneten Quaoar, som ska placeras i Gislaved och blir därmed Smålands första himlakropp i Sweden Solar System. Quaoar invigs i Sweden Solar System redan i november. Bakom modellen ligger konstnären Paul Jörgensen, Kastlösa glasbruk på Öland.

På tredje plats kommer förslaget att lägga sonden Rosettas och vår tids mest berömda komet, 67P/Churyumov-Gerasimenko, i Ösmo utanför Nynäshamn i Södermanland. Det föreslog Astronomisk Ungdoms Izabella Remmert, som är uppväxt i Ösmo.

Grattis till alla tre – på Populär Astronomi lovar vi att arbeta för att dessa nya himlakroppar blir verklighet och gör Sweden Solar System större, vackrare och mer spännande.

Nu i helgen på Astronomins dag invigs två nya himlakroppar i Sweden Solar System: dvärgplaneterna Makemake i Göteborg och 2007 OR10 i Malmö. Dessutom blir det en guidad tur genom Stockholms delar av Sweden Solar System. Astronomins dag och natts hemsida har mer om alla dessa händelser.

Om Varda i Uddevalla skriver tidningen Bohusläningen. Julia Niklasson intervjuades dessutom i Sveriges radio P4 Väst.

3 KOMMENTARER

  1. I am an investor of gate io, I have consulted a lot of information, I hope to upgrade my investment strategy with a new model. Your article creation ideas have given me a lot of inspiration, but I still have some doubts. I wonder if you can help me? Thanks.

  2. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

Comments are closed.