Grundkarta: ©Google Maps
Här kan de nya dvärgplaneterna hamna. På kartan visas himlakropparna i dagens Sweden Solar System (små vita ringar) och områden där nya kan placeras (röda ringarna). Klicka för att se kartan i full storlek. Grundkarta: ©Google Maps

Vill du och din hemort vara med och bygga ut Sweden Solar System, världens största modell av solsystemet?

Runt om i Sverige finns de offentliga konstverken och modeller som utgör det som kan vara världens största skalmodeller alla kategorier. Nu vill vi att Sweden Solar System – med din hjälp – blir större, bättre och mer spännande.

Inför Astronomins dag och natt 2017 den 23 september vill vi ha dina idéer för himlakropparna som ännu väntar på att ta plats i Sweden Solar System. Tävlingen ingår bland Svenska astronomiska sällskapets tre nya satsningar inför Astronomins dag och natt 2017.

Vad sägs om den närmaste dvärgplaneten Ceres, kometen som besökts av sonden Rosetta, eller Plutos spännande småsyskon, Quaoar och Haumea?

Du kan vara rymdentusiast, konstnär eller bara lokalpatriot som deltar – alla är välkomna. Till höger och nedan hittar du två kartor som visar himlakropparna som saknas i Sweden Solar System – och var i Sverige de kan hamna. Ladda ner kartan över hela Sverige, kartan över Stockholmsområdet och ett kalkylark med storlekar och avstånd för fler än 20 aktuella himlakroppar.

Vi utser en jury som väljer ut de bästa förslagen. Skicka in ditt senast den 1 juni 2017.

Grafik: Populär Astronomi
Såhär gör du: Välj en himlakropp som passar till just din ort. Motivera placeringen – tänk på att i Sweden Solar System möts konst, mytologi och vetenskap – och sök andra som kan hjälpa realisera projektet. Skicka beskrivningen till sss@popularastronomi.se senast 1 juni. Senast på Astronomins dag och natt annonseras de första nya projekt som får plats i den officiella Sweden Solar System. Fler nya projekt siktar vi på att meddela framöver.

Vilken himlakropp ska hamna där du bor?

Här kommer vår guide till de hetaste nya objekten i Sweden Solar System. Alla finns på riktigt ute i vårt solsystem.

Ceres (modellstorlek 4,7 cm). Stockholmsområdet kan få en egen dvärgplanet. Ceres, vår närmaste sådan, har blivit känd för många tack vare och bilderna från sonden Dawn och Ceres märkliga vita fläckar, och för andra tack vare sin roll i tv-serien The Expanse. Modellen kan hamna i en Stockholmsförort – eller på en skärgårdsö.

Rosettas komet (modellstorlek 0,2 mm). Den folkkära sonden Rosettas mål och eviga viloplats, kometen 67P Churyumov-Gerasimenko, har väl en given plats i Sweden Solar System, även om den blir väldigt liten. Stockholms kranskommuner ligger bra till: Södertälje, Botkyrka och Sollentuna skulle alla kunna lägga ett bud.

Grundkarta: ©Google Maps
Globen är solen i Sweden Solar System – i Stockholmstraktens rödmarkerade områden kan nu dvärgplaneten Ceres och Rosettas komet också ta plats. Klicka för att se en större karta. (Grundkarta: ©Google Maps)

Haumea (modellstorlek 5×8×10 cm). Den rugbybollformade och omstridda dvärgplaneten Haumea är döpt efter den hawaiianska moderguden. Den har två små månar. Dess bana är också avlång, vilket ger många möjligheter till placering: Karlstad, större delar av Dalsland och Dalarna, Bollnäs och Sundsvall, samt hela Småland – men också hemtrakterna för dansbandskungen Christer Sjögren: vi har Arvikabandet Vikingarna att tacka för Till mitt eget Blue Hawaii.

Quaoar (modellstorlek 5,6 cm). Dvärgplaneten med det kanske coolaste namnet är Quaoar, efter guden för Tongvafolket som tidigare bebodde trakten kring Los Angeles. Dess nästan cirkulär bana ger bara en smal ring av möjliga orter, men Sveriges filmstad Trollhättan ligger bra till. Det gör även Borås, Gislaved och Dals Ed. Samma avstånd från Globen gäller också för lilla 2014 MU69, som blir plutosonden New Horizons nästa mål. Den har nästan samma bana som Quaoar.

2015 RR245 (modellstorlek 3,5 cm). Så heter en dvärgplanet med en avlång bana som upptäcktes så sent som förra hösten. Orter i både norr och söder kan tävla om den (pressmeddelande hos teleskopet CFHTExpressen). Banan tar den hela vägen ut till Gällivare.

Bild: Alex Parker/OSSOS team
Solsystemet är fullt med små kroppar: här syns nyligen upptäckta 2015 RR245 (gul bana) och många andra dvärgplaneter. Klicka för att se bilden i större format. Planeternas banor visas i ljusblått – kan du hitta jordens? (Bild: Alex Parker/OSSOS-teamet)

Orcus, Salacia, Varda, Varuna och 2002 MS4 (modellstorlek 3,5-4,5 cm). Dessa dvärgplaneter ligger alla ungefär lika långt från solen som Pluto. De skulle kunna alla hamna på samma plats i Sverige. Vill Växjö lägga beslag på alla fem, eller Arvika, Åmål eller Älvdalen? Orcus – döpt efter etruskernas underjordsgud – ligger tyvärr fel för att placeras i underjordiska Hallandsåstunneln, men Mariestad, Vimmerby och Oskarshamn är alla möjliga. Varda, den enda dvärgplanet med fantasyförfattaren Tolkien som namnkälla, kan också funka för mer avlägsna Sveg och Hyltebruk. Dvärgplaneterna Salacia (Neptunus fru) och Varuna (hinduisk vattengud) har båda kopplingar till vatten, och som tur är överlappar deras banor med både Vänern och trakterna kring Kalmar och Öland. För 2002 MS4 kan Lysvik vara en möjlig hemvist. Lysvik är traditionell värdort för stjärnträffen Värmland Star Party, och där har forskare tidigare grävt i genetiken bakom sjukdomen MS.

Bild: NASA/Goddard/Katrina Jackson
Okända världar kommer ner på jorden. Makemake, som kanske ser ut såhär, placeras i Göteborg. (Bild: NASA/GSFC/Katrina Jackson)

Två nya himlakroppar invigs på Astronomins dag och natt

Under årets Astronomins dag invigs två dvärgplaneter i Sweden Solar System. Därmed tar Göteborg och Malmö äntligen plats i den stora modellen.

Makemake (modellstorlek 7 cm). Den tredje största dvärgplaneten, döpt efter skaparguden från Påskön, är klar för Göteborg. Det passar fint: där finns det unika Påsköträdet på Botaniska trädgården. Sveriges näst största stad kvalar precis in för att bli hem till Makemake, och invigning av modellen planeras också till Astronomins dag och natt den 23 september, på Slottsskogsobservatoriet (för övrigt ett stenkast från Påsköträdet).

2007 OR10 (modellstorlek 7,7 cm). Solsystemets största objekt utan namn är Sweden Solar Systems helt klart hetaste byte. Den mörka dvärgplaneten med det opassande smeknamnet ”Snow White” hade kunnat placeras i Jämtland, men amatörastronomerna i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe har redan gjort anspråk på den, som Cassiopeiabloggen rapporterat. Invigning planeras också till Astronomins dag den 23 september.

Sedna i Luleå: nu kan det bli fler dvärgplaneter i världens största skalmodell. (Foto: Dag Lindgren/CC BY-SA 3.0)
Dvärgplanet i solsystemet: nu kan Sedna-modellen i Luleå få sällskap av fler dvärgplaneter i världens största skalmodell. (Konstverk av Arto Koskitalo; foto: Dag Lindgren/CC BY-SA 3.0)

Så gör du för att vara med i tävlingen

Skicka förslag till himlakroppsmodeller till sss@popularastronomi.se. Glöm inte att motivera förslaget, att beskriva hur modellen ska se ut, vem eller vilka som ska ta fram den, och var den ska placeras.

Ladda ner: Sverigekarta (jpeg), karta över Stockholmsområdet (jpeg), kalkylark med storlekar och avstånd (Excel).

Bakom tävlingen står Populär Astronomi tillsammans med Svenska Astronomiska Sällskapet och Sweden Solar Systems grundare Gösta Gahm och Nils Brenning. Mer om Sweden Solar System hittar du på www.swedensolarsystem.se.

Har du frågor, mejla oss på redaktion@popularastronomi.se.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.