Hittills har tyvärr (?) inga utomjordingar svarat på jordens desperata försök till kontakt, men vi ger inte upp för den sakens skull. Nu har astronomer skickat ut ett nytt meddelande, denna gång till ett ganska närliggande solsystem. Men ett sådant tilltag triggar såklart debatten om huruvida detta är en sådan god idé.

Den 16 november år 1974 skickades ett meddelande ut från Arecibo-observatoriet på Puerto Rico. Meddelandet sändes då mot stjärnhopen M13, vilken ligger belägen cirka 25 000 ljusår bort. Meddelandet innehöll information om oss och vårt solsystem, DNA-strukturer och en bild av människan. Eftersom detta meddelande tar 25 000 år att nå fram till destinationen kan man förstå att tålamodet har börjat tryta.

Meddelandet som skickades ut 1974 från Arecibo-observatoriet. Bild: Arne Nordmann
Arecibo-meddelandet.
Bild: Arne Nordmann

Nu har ett nytt meddelande sänds ut på årsdagen av det från 1974. Det har dock en ny destination, enbart 12 ljusår härifrån. Målet är nu det solsystem som kretsar runt stjärnan GJ 273, också känd som Luytens stjärna. Stjärnan är en röd dvärg i stjärnbilden Lilla hunden och vi vet sedan mars i år att där finns åtminstone två stycken planeter. En av dem, GJ 273b, ligger i den beboeliga zonen och skulle därför kunna ha flytande vatten, och med det liv som påminner om vårt här på jorden.

Det nya meddelandet sändes via en radarantenn utanför Tromsö i Norge som ingår i nätverket EISCAT, som snart byggs ut ordentligt (mer om det kan du läsa i Populär Astronomi 2017/4).

Meddelandet ska vara enklare att förstå än det förra meddelandet. Det innehåller information om räkning, aritmetik, geometri och trigonometri samt en beskrivning av de radiovågor som meddelandet sänds med. Meddelandet innehåller även en handbok i konceptet klockor och tid ifall GJ 273b:s potentiella befolkning har en tidsuppfattning som liknar vår egen. Om dessa varelser skulle ha lust att svara på vårt senaste meddelande skulle vi eventuellt kunna få svar redan inom tjugofem år.

”Hallå? Är det någon där?” Konstnärlig bild av planeten GJ 273b med sin sol och ytterligare en planet i bakgrunden. Bild: Danielle Futselaar/METI

– Jag tror inte att det är ett troligt resultat, men det hade varit ett välkommet resultat, säger Douglas Vakouch, psykolog och president på Messaging Extraterrestrial Intelligence International (METI), en avknoppning av det mer kända SETI som står för Search for Extra-Terrestrial Intelligence. Frågan är om det verkligen hade varit ett välkommet resultat.

Även för SETI är debatten om att söka kontakt med tänkbara utomjordingar kontroversiell. Det handlar inte bara om etik och moral och vem som har rätt att föra mänsklighetens talan. Det handlar lika mycket om vilka det egentligen är som kan motta meddelandet och vad dessa har för inställning. En civilisation som skulle kunna tolka vårt meddelande är troligtvis äldre och mer tekniskt avancerad än vår egen, och vem vet vilka intentioner de har?

– Det är som att ge ifrån sig ett rop i en främmande skog innan du undersökt om där finns några farliga djur där, säger Dan Werthimer, en av SETI:s forskare på University of California at Berkeley. Han uppger också att 98 procent av övriga astronomer och forskare på SETI tycker att METI är en dålig och rentav farlig idé.

Om tjugofem år lär vi märka hur det ligger till…

Källor:
Douglas Vakoch förklarar projektet i detalj i en artikel i Scientific American.
http://www.wired.co.uk
METI Statement 
The Rock Ethics Institute
www.space.com
www.newscientist.com

3 KOMMENTARER

  1. This message is actually an art + astronomy collaboration, together with the Catalan electronic music festival Sonár, as mentions the Scientific American article linked in the sources. They asked artists to produce 10 seconds pieces of music, which constitute most of the message emitted to GJ 273b. More on their website -> https://www.sonarcalling.com/

Comments are closed.