Sweden Solar System, Sveriges allra mest storskaliga turistattraktion, finns nu även i turisttäta Småland. I lördags invigdes Quaoar, den senaste i en rad nya himlakroppar i vad som fortfarande är världens största skalmodell av solsystemet.

Foto: R. Cumming
Invigningen av dvärgplaneten Quaoar i Sweden Solar System: Doris Alpskog och Halvard Nilsson (Gislaveds Astronomiska Sällskap), Gösta Gahm och bibliotekschef Maria Alexiusson. Foto: Populär Astronomi

Dvärgplaneten Quaoar blev en världsnyhet 2002. Upptäckten av en himlakropp i yttre delarna av solsystemet med en diameter halva Plutos innebar ett hot mot Plutos status som planet – och ett löfte om nya spännande upptäckter framöver.

Nu vet vi vad som hände sen. Quaoars upptäckare Mike Brown och Chad Trujillo fortsatte med ett pärlband av andra upptäckter. Redan 2006 blev Pluto dvärgplanet. Och i år har fler av de nya dvärgplaneterna fått ta plats i Sweden Solar System än någonsin tidigare: på Astronomins dag den 23 september invigdes Makemake i Göteborg och 2007 OR10 i Malmö. Snart är även Uddevalla aktuell med Tolkienfansens favoritdvärgplanet, Varda.

Foto: Populär Astronomi
På invigningen reflekterade gästerna över solsystemets storlek. Här syns bland andra Halvard Nilsson och Doris Alpskog samt Populär Astronomis Joachim Wiegert.

Quaoar finns nu i Gislaved i västra Småland. Ett lysande glasklot gjort av konstnären Poul Jörgensen vid Kastlösa Glashytta på Öland, finns Quaoar att beskåda på Gislaveds bibliotek (öppet sex dagar i veckan). Invigde gjorde Gösta Gahm, astronomiprofessor och tillsammans med Nils Brenning initiativtagare till Sweden Solar System.

Populär Astronomi var såklart på plats för att delta i firandet. Förslaget om Quaoar, från Gislaveds Astronomiska Sällskapet Orion, vann andrapriset i vår tävling om nya himlakroppar i Sweden Solar System.