Vintern 2017-8 har redan bjudit på supermånen den 3 december, meteorregnet geminiderna och asteroiden Phaethon, samt tjusiga planeter och stjärnor.

Den 1 januari får vi ännu en supermåne – en fullmåne som inträffar när månen är som närmast jorden.

Vad behöver du veta inför vinterns ljusaste natt?

Bakgrund: Stellarium
Supermånen den 1 januari är lite större än fullmånarna som följer, bland dem den 31 januari som går upp förmörkad. Färgerna är olika för att skilja de olika fullmånarna åt. Bakgrund: Stellarium

1. Månen är närmast och störst runt midnatt mellan 1 och 2 januari. Fullmåne inträffar kl 03:24 den 2 januari. Då är månen maximalt upplyst av solen och jorden är som vanligt inte i vägen (annat blir det vid nästa fullmåne den 31). Månen är som närmast jordens mitt kl 23 den 1 januari, vilket gör fullmånen till en regelrätt supermåne. Månen är närmast dig som tittar på den när den står högst på himlen – och mitt på vintern står fullmånen som högst under året. Därför ser den här supermånen nästan så stor ut som den går att vara för oss på nordliga breddgrader.

2. Månuppgången sker mellan 13:00 (längst i norr) och 15:35 (längst i syd). Då ser månen stor ut på grund av månillusionen. Det är först när månen klättrat på himlen som den verkligen är som närmast och störst. André Frankes Astroinfo.se har hålltider och kartor för hela Sverige.

3. Vid nästa fullmåne den 31 januari 2018 inträffar en total månförmörkelse som knappt syns från Sverige. Den kan också kvala in som supermåne men är inte lika stor som den 1 eller den i december 2017. Den 31 januari blir det samtidigt månförmörkelse (och säkert blodmåne-hajp) i många delar av världen, medan Sverige får nöja sig med en delvis förmörkad månuppgång. Läs mer om månförmörkelsen den 31 januari.

4. Snart är det dags för mer på himlen. Den 4 januari kan det kortvariga meteorregnet Kvadrantiderna bjuda på fina stjärnfall om vi har tur med vädret. Vi återkommer om det strax.