Vintershowen började med supermånen den 3 december och månens möte med Regulus den 8 december. Nästa tilldragelse är meteorregnet geminiderna – årets vackraste syn på natthimlen. Senare återkommer vi med tips om supermånen den 1 januari och månförmörkelsen den 31 januari.

Samtidigt som geminiderna får den som har teleskop chans att få syn på geminidernas mystiska och lite läskiga källa, asteroiden Phaethon.

1. Planera vilka som blir dina bästa meteorkvällar. Geminidernas bästa natt börjar onsdagskvällen den 13 december 2017, med topp runt kl 01 på morgonen. Nätterna 12-13 december och 13-14 december kan också bli bra. Chans att se geminider finns redan nu och fram till runt den 15. Den Internationella meteororganisationens uppiffade sajt har ännu mer tips och bakgrund.

2. Stanna uppe sent om du kan. Stjärnfall kan du se redan när det blir mörkt, men de blir fler allt eftersom stjärnbilden Tvillingarna klättrar på himlen. Där ligger meteorernas så kallade radiant – punkten dit de ser ut att strömma ifrån.

3. Tänk på vad du behöver för att vara ute i mörker och kyla. För att se många meteorer räcker det inte med molnfria himlar. Du behöver också kunna känna dig trygg, varm och fri att vara ute en bra stund under stjärnorna. Ta med någon du litar på och dela på uppgiften att spana efter stjärnfallen. Kikare behövs inte om du bara vill se meteorerna.

4. Håll utkik över hela himlen. Meteorerna kan dyka upp lite varsomhelst på himlen, så titta dit det är mörkast och mest bekvämt för dig. Ta din tid och se till att ögonen vänjer sig vid mörkret.

Karta: Per Ahlin
Natten den 13-14 december åker Phaethon genom stjärnbilden Perseus. Karta: Per Ahlin

5. Ta fram teleskopet om du vill leta efter Phaethon. Har du ett medelstort teleskop bör du samla tålamod, jävlaranamma och himmelskartor och kolla in den före detta kometen Phaethon (skrivs även Phaeton och 3200 Phaethon). Geminiderna består av stenar och grus som under lång tid släppts ifrån just denna 5 kilometer breda bumling. Dess ovala bana tar den ibland riktigt nära solen, och ibland också nära jorden – därav läskigheten. Någon gång i framtiden kan den hota liv på jorden, men inom överskådlig framtid ligger Phaethon långt ner på jordens allmänna hotlista. Asteroiden är som närmast den 16 december, på ett avstånd av 10,3 miljoner kilometer, något som redan orsakat skrämselrubriker (t ex i Aftonbladet). Närmare än såhär kommer den först den 14 december 2093.

Bild: © Sky & Telescope
Så färdas Phaethon bland Vintergatans otaliga stjärnor. Kl 01 den 14 december passerar den stjärnan 30 Persei (markerad). Klicka för större version eller hitta fler kartor hos Sky & Telescope. Bild: © Sky & Telescope

6. Hitta Phaethon med hjälp av stjärnkartor. Under geminidernas bästa natt lyser Phaethon svagt – magnitud 10,3 – och rör sig snabbt över himlen mellan stjärnorna i stjärnbilden Perseus. Strax efter kl 01:00 passerar den alldeles intill stjärnan 30 Persei (se kartor för att hitta). Stjärnan kan du möjligen skymta med blotta ögat men Phaethon är väldigt mycket ljussvagare. Sky & Telescope har detaljerade instruktioner och kartor för dig som vill maximera chanserna att få syn på den. Eller fotografera den: på Astronet finns en tråd om Phaethon. En som redan lyckats är Magnus Edbäck i Borlänge: på Astronet kan du se hans fantastiska animering av Phaethons väg över stjärnhimlen.

7. Se geminiderna i rymden på sajten meteorshowers.org.  Meteorer är skenet från små stenar och gruskorn från rymden som förångas när de faller in i jordens atmosfär på uppemot 90 kilometers höjd. Grusbitarna finns i stora ringformiga moln i rymden, utkastade av kometer, eller i det här fallet skummisen Phaethon. Svårt att begripa? Den holländsk-amerikanske meteorforskaren Peter Jenniskens och visualiseringsexperten Ian Webster ligger bakom meteorshowers.org, ett nytt och vackert sätt att börja förstå meteorregnet, där du själv kan välja synvinkel på det vackra rymdgruset och följa dess utveckling över tid. Klilcka här för att komma igång.

Bild: meteorshowers.org
Så har Phaethon slängt ut geminidgrus i solsystemet. Klicka för att utforska den interaktiva vesrsionen på meteorshowers.org. (Bild: meteorshowers.org)

 

1 KOMMENTAR

  1. I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

Comments are closed.