Himlen under slutet av 2017 och början av 2018 bjuder på en del spännande saker. Vi har tidigare berättar om supermånen den 3 december, och återkommer om Phaethon och geminiderna, supermånen den 1 januari och månförmörkelsen i slutet av januari.

1. Bered dig för en ockultation. Det är inget ovanligt att stjärnor skyms bakom månen, men fredagkvällen den 8 december 2017 är trevligare än vanligt. Stjärnan Regulus är bland de ljusaste som ligger iväg för månen i sin färd genom stjärnbilderna, och händelsen äger rum på kvällen. Månen är nästan halv, så det blir lätt att se när stjärnan tittar fram bakom månens mörka kant.

2. Ta fram fältkikare om du kan. Både månen och Regulus är lätt synliga och kräver inte fältkikare eller teleskop. Men med en liten fältkikare blir upplevelsen mycket bättre, i synnerhet om vädret inte är perfekt.

Bild: Per Ahlin
Före, under och efter: så åker månen framför Regulus på kvällen den 8 december. Bild: Per Ahlin

3. Ha koll på tiderna för försvinnandet. För att se hela showen behöver du fri sikt mot öster. När månen går upp – runt 20:10 i Kiruna fram till 21:45 i Malmö – ligger Regulus strax under den till vänster. Månen åker upp på himlen men nedan till vänster mot stjärnorna. Sedan försvinner Regulus bakom månens ljusa vänsterkant. Det sker runt 22:30 – uppemot 10 minuter senare i norr och några minuter tidigare i syd. Månen ligger hela tiden lågt på himlen i öster. På Astroinfo.se har André Franke hålltider för hela landet.

4. Missa inte när Regulus tittar fram igen. Mindre än en timme senare är det dags för Regulus att titta fram, nu från månens mörka sida. Det sker ca 23:37 sedd från Kiruna, men redan 23:18 från Malmö. Kan du pricka in exakt rätt ögomblick?

Bild: D. Cotton m. fl, (2017)
Stjärnan Regulus är tillplattad och alldeles mjuk i kanterna. I bilden visas tyngdkraft med olika färger: vid polerna skulle du väga mer än vid ekvatorn. Bild: D. Cotton m. fl, (2017)

5. Upptäck snabbsnurraren Regulus. Den ljusblåa Regulus, eller Alfa Leonis, är en stjärna liksom solen mitt i livet som ligger 79 ljusår från jorden. Jämfört med solen är den hetare, fyra gånger tyngre, dubbelt så stor – och och inte alls rund. Den har också sällskap i rymden av tre andra stjärnor – ett kvadrupelsystem alltså. Den vita dvärgen Regulus B som kretsar så nära att den bara ger sig till känna som ett vacklande i Regulus spektrum, samt två andra stjärnor som ligger längre bort. Mest spännande med Regulus är att den snurrar så fort, ett helt varv på knappt 16 timmar, att den är alldeles tillplattad. Det skrev vi om när det upptäcktes 2005. Nyligen upptäckte astronomer att Regulus snurrar så snabbt som en sådan stjärna överhuvudtaget kan, utan att gå sönder (pressmeddelande hos University of South Wales; blogginlägg av Kim Bott).

Sugen på fler månockultationer? Nästa sker redan natten till den 31 december. Runt kl 02 åker månen framför den ännu ljusare stjärnan Aldebaran i stjärnbilden Oxen.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.