Himlen i december 2017 och januari 2017 bjuder på mycket: två supermånar, två meteorregn, stjärnan Regulus som gömmer sig bakom månen – med en lite knepig månförmörkelse som finalnummer. Vi lovar tips om allihopa – men vi börjar med supermånen söndagen den 3 december.

1 Ha klart för dig vad en supermåne är. I princip alla solsystemets kroppar har alla elliptiska banor (med undantag för underbara ’Oumuamua). Så också månen runt jorden. När det blir till exempel fullmåne kan månen ligga olika långt ifrån jorden. När den är som närmast kallas det ”supermåne”. Av de tolv tretton fullmånar varje år är i snitt en supermåne, men de kan också som nu komma två månader i rad. Bara för att månen är full betyder inte att den är super. Läs också vår artikel Nygamla månar av Katja Lindblom.

2 Inse ändå att fullmånen alltid är stor och vacker. Månen ser större ut på himlen när det är supermåne, men inte med mycket. Supermånen den 3 december är till exempel bara två procent större än den vanliga fullmånen den 6 oktober 2017. Kan du se skillnaden själv? Det är bara att gå ut och kolla.

Bild: Populär Astronomi, bakgrund: Stellarium
Så stora är supermånarna i december och januari, jämfört med två vanliga fullmånar och nästa års minsta, ”mikromånen” i juli 2018. Storleken på himlen gäller för Stockholm vid midnatt. Färgerna pekar bara ut de olika fullmånarna. Bild: Populär Astronomi, bakgrund: Stellarium

3 Gläds åt supermånefebern. Supermånar har blivit populära först under internets tidevarv. Fenomenet började som kuriosa för astronomins tabellryttare (då under namnet perigeum-syzygy), namngavs av astrologen Richard Nolle på 1990-talet, för att nu vara en återkommande tips till allmänheten från till och med NASA och mindre torra forskare. Det är dags att inse fakta: supermånarna är vår tids mest folkliga astronomiska fenomen.

4 Låt månen lura dig när den går upp. Månen är nästan helt upplyst – fullmåne alltså – när den går upp runt kl 16:47 söndagen den 3 december. När den ligger lågt över horisonten ser månen alltid osannolikt stor ut. Det beror på den ännu gåtfulla månillusionen, inte supermånen. Våra hjärnor är inte helt logiska när det gäller att tolka lysande klot på himlen, säger den senaste forskningen (mer om den här och i artikeln Your brain can’t handle the moon i nättidningen Nautilus 2014).

Bild: Stellarium
Månen överglänser stjärnorna vilken vinternatt som helst, men det blir snäppet värre på söndag kväll och natten mot den 4 december. Bild: Stellarium

5 Stanna upp tills månen är som allra närmast. Månen upptar störst utrymme på din himmel när den är som högst på himlen. Supermånefenomenet är faktiskt en personlig sak mellan dig och månen: dess synbara storlek beror alldeles på var du är någonstans. Sedd från Sverige når fullmånen sin högsta punkt – rakt i söder – vid midnatt natten till den 4 december. Då ligger den bara 35786,3 mil eller 1,19 ljussekunder från till exempel Stockholm.

6 Kolla vilka detaljer du kan se på månen. När månen är störst har du i princip bäst chans att se dess detaljer – gubben, kaninen eller tvillingpojkar inräknade. Månens yta är ett tidsdokument över fruktansvärda nedslag – de mörka områden, som man tidigare tänkte var hav, är de spår som finns kvar av det Sena stora bombardemanget, den tid i solsystemets historia då planeterna bytte plats och asteroidnedslag var mycket vanligare än idag.

Vilken måne är vilken? Läs Katja Lindbloms artikel i Populär Astronomi 2016/4 om fullmånens nya och gamla smeknamn ,bland dem supermåne och mikromåne.

Vi återkommer som sagt med tips om när månen passerar framför stjärnan Regulus i Lejonet den 8 december 2017, meteorregnet geminiderna runt 12-15 december (i samband med det kommer dessutom asteroiden Phaethon ovanligt nära jorden), supermånen den 1 januari 2018, och den partiella månförmörkelsen den 31 januari.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.