Hon har namnsdag den 8 mars – och hon blir den nyaste i Sveriges pärlband av små, smarta, snabba forskningssatelliter. Grattis till klimatsatelliten Siw!

Den 7 mars meddelade Rymdstyrelsen vilket projekt som vunnit tävlingen om att bli Sveriges nästa i programmet med nationella satelliter som lanserades 2011.

Bilder: Chalmers/Omnisys; NASA
Siw ska titta ner mot stratosfärens vindar.  Den kommer också att studera ozon, vattenånga och andra molekyler från 10 till 90 kilometers höjd. Bild på Siw: Chalmers/Omnisys, lätt bearbetad; bakgrund NASA

Siw ska studera vindar i stratosfären och mesosfären, mellan 30 och 90 kilometer ovan jord, med mätinstrument som är känsliga för ljus med våglängd runt en halv millimeter. Utifrån mätningarna ska bland annat vindarnas riktningar och styrkor kunna utläsas. Förkortningen Siw står för Stratospheric inferred winds.

Bakom Siw ligger ett forskarteam från Chalmers, Stockholms universitet och japanska institutet NICT, med professor Donal Murtagh i spetsen. De blev vinnarna i en kamp med två andra projekt, DICE, också från Chalmers och också med klimatforskning som mål.  Det tredje projektet, KTH:s SPHiNX, skulle undersöka gammablixtar.

Kristell Pérot, atmosfärsfysiker vid Chalmers, är en av teamets nyckelpersoner och har särskilt bra koll på varför Siw behövs just nu inom forskning om jordens klimat och atmosfär.

Siw kan till exempel hjälpa forskare förstå vad som händer när stratosfären oväntat värms upp och polarvirveln störs, berättar Kristell Pérot för Populär Astronomi. Fenomenet ligger bakom den senaste månadens ovanligt kalla väder i Europa samtidigt som Arktis varit ovanligt varm.

– Med Siw blir det mycket lättare att studera och förstå just sådana här händelser, och vi kan förbättra klimatmodellernas precision på nordliga breddgrader, säger Kristell Pérot.

Projektet följer i samma spår som klimatsatelliten MATS. Den sänds upp 2019 och blir den första i Rymdstyrelsens program av små forskningssatelliter. Senaste skrev vi om programmet när tävlingen som Siw nu vunnit offentliggjordes.

Siw kommer att liknar brorsan MATS inte bara därför att den sysslar med klimatforskning. Den byggs på samma plattform, InnoSat, som utvecklats av flera svenska rymdföretag, bland dem OHB Sweden, Omnisys och ÅAC Microtec. Den har också en del gemensamt med svenska satelliten Odin, som firade 17 år i rymden i februari.

De svenska forskningssatelliterna. Grafik: Populär Astronomi. Bilder: Chalmers (Siw); KTH (Astrid 2), ESA (Smart-1); Rymdbolaget/SSC (övriga)
De svenska forskningssatelliterna. Grafik: Populär Astronomi. Bilder: Chalmers (Siw); KTH (Astrid 2), ESA (Smart-1); Rymdbolaget/SSC (övriga)

För att fira namnsdagen och utmnämningen krävs såklart sång av schlagerdrottningen Siw Malmkvist. Hennes Drömmen som vinden är från 1961 passar perfekt för den som vill till stratosfären, på jakt efter kunskap eller för att drömma sig bort.

I filmklippet visas en sekvens från filmen De röda skorna (1948) med Siw Malmkvists Drömmen som vinden är (skriven av Alfred Jack, Peter Anton och Hans Bradke) som ljudspår.

[Jävvarning: I mitt andra jobb arbetar jag på samma institution på Chalmers som många i teamet bakom Siw.]

1 KOMMENTAR

Comments are closed.