Hur skapades universum? Vad kom före? Finns det flera universa? Allt detta är frågor som fysiker, astronomer och kosmologer brottats med under lång tid, däribland fysikern Ulf Danielsson. På tisdag den 10 april äntrar han Dramatens lilla scen för premiären av Performance Lecture: Om universum, en ny föreställning där han kommer att försöka ge iallafall antydningar till svar på en del av dessa våra största frågor (pressmeddelande här).

Danielsson behöver kanske ingen närmare presentation. Han är en återkommande gäst i olika radioprogram, efterfrågad föreläsare, och välkänd författare. Inte minst med böcker som Mörkret vid tidens ände (2015) och Vårt klot så ömkligt litet (2016) har han nått en bredare svensk publik. När han inte ägnar sig åt utåtriktad verksamhet är han till vardags professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, och då med speciella intressen för kosmologi och strängteori.

John Österlund. Bild: Dramaten.

Föreställningen, som är ett samarbete mellan Nobel center och Dramaten, är regisserad av Tobias Theorell. Danielsson berättar för Populär astronomi, när vi når honom mitt i en påskresa till Jämtlandsfjällen, att han förvisso spelat vetenskapsteater tidigare, men att han i denna föreställning i huvudsak lämnar över agerandet till elvaårige John Österlund. Trots sin ringa ålder har Österlund gedigen teatererfarenhet; han spelar just nu pojken i Häxorna (Dramaten) och har tidigare gjort Michael i musikalen Billy Elliot (Stadsteatern). Nu kommer han alltså även att agera mot Danielsson i Om universum.

Att göra teater av vetenskapliga ämnen är förstås ingen ny företeelse – den mest kända föreställningen under senare år är kanske Michael Frayns Copenhagen som dramatiserar ett möte mellan fysikerna Niels Bohr och Werner Heisenberg 1941 – men Om universum har en delvis annan karaktär. Genren kallas ”performance lectures” (det verkar inte finnas någon bra svensk översättning), och kännetecknas av att den som föreläsningen vill förmedla kunskaper, men att den delvis gör det med hjälp av verktyg från teatern. På en fråga om vad man kan åstadkomma i detta format, men som man inte kan förmedla i en vanlig föreläsning, menar Danielsson att formatet innebär att speciellt de existentiella perspektiven är lättare att gestalta. Därutöver betraktar han det mest som en ovanligt rolig föreläsning, men där han ”måste hålla ordning på ett par extra saker”.

Vad dessa extra saker utgörs av avslöjas först på premiären på tisdag, men klart är att föreställningen kommer att ta med åskådarna till forskningsfronten, och att den kommer att ge en bild av universums mörka och okända sidor.

Biljetter och mer information finns här.