Letar du efter inlägg om himlen just nu? De senaste hittar du under Aktuellt på himlen

Venus är aftonstjärnan just nu. Under april och maj är planeten den ljusaste stjärnan på himlen. Här kommer några tips för dig som vill njuta av vårkvällarnas vackraste ljusfenomen.

1 Hitta Venus på himlen i väster. När mörkret börjar falla en klar kväll går inte Venus att missa. Titta mot väst och nordväst under timmarna efter solnedgången – och var beredd på att planeten är ännu ljusare än du väntat dig.

Bild. Stellarium
Månen och Venus syns tillsammans lågt över horisonten. På bilden – ritad för Stockholm – syns himlen i väster den 18 april runt kl 21. Då ligger månen en bit till vänster om Venus när de ljusaste vanliga stjärnorna börjar titta fram. (Bild: Stellarium)
Bild: Per Ahlin
Venus läge på skymningshimlen när solen står 4° under horisonten omkring en halvtimme
efter solnedgången. Bilden är ritad för latitud 60°. Bild: Per Ahlin

2 Se Venus och månen tillsammans i skymningen. Två gånger under våren syns Venus och månens smala skära tillsammans på himlen. Först mellan 17 och 20 april och sedan även mellan 17 och 20 maj. De ligger närmast varandra den 17 april och den 17 maj när månen är ännu mycket smal och svår att upptäcka lite nedanför och till vänster om månen. Kolla med fältkikare!

3 Tävla i att se Venus först. Venus kan man se med blotta ögat även före solnedgången. Den syns till och med mitt på dagen om man vet vart man ska titta. Använd en app i mobilen för att hitta: Googles Sky Map kanske hjälper dig.

Ungefär såhär ligger Venus och jordens banor runt solen. Bild: Populär Astronomi (efter Dan Reichart, UNC).

4 Följ hur Venus rör sig på himlen under april och maj. Jorden och Venus åker båda runt solen, Venus lite längre in än vi. När syns Venus som bäst? Det beror på var i landet du är, hur långt ner mot horisonten du kan se, och förstås behövs även tur med vädret. Vilken vårkväll som helst med Venus kan vara magisk. I Populär Astronomi 2018/1 kan du läsa Chrisian Azars artikel Följ planeternas dans med mobilkameran.

5 Upptäck hur Venus ser ut från nära håll. Tack vare den japanska sonden Akatsuki – och med hjälp av bildbehandlaren Damia Bouic – har vi fått de snyggaste bilderna på längre från vår heta grannplanet. Se bilden nedan och i vår tidigare artikel Sondens fantastiska nya bilder på Venus.

Bild: JAXA / ISAS / DARTS / Damia Bouic.
Venus i infrarött ljus från sonden Akatsuki. Bild: JAXA / ISAS / DARTS / Damia Bouic.