Har du sett en nova? Nu får du en utmärkt chans – åtminstone om du har tillgång till en mindre fältkikare, en stjärnklar himmel och lite tålamod.
På kvällshimlen just nu regerar den ljusa planeten Venus, samt Jupiter och månen – men nu handlar det om något helt annat.
En nova är en ordentlig kärnexplosion i en dubbelstjärna. Varje år upptäcks nya novor på himlen, men det är inte ofta att de kan ses bra från Sverige utan teleskop. Senaste bra tillfälle var novan i stjärnbilden Delfinen 2013.

Den nya novan i stjärnhimlen Perseus, som upptäcktes så sent som den 29 april 2018 av den japanske amatörastronomen Yuji Nakamura (mer här på tyska; och här på astrofysiska).
Den är faktiskt känd sedan tidigare som en föränderlig stjärna, med beteckningen V392 Persei eller kort och gott V392 Per.
Novan lyser i skrivande stund nästan tillräckligt starkt för att kunna ses med blotta ögat från en riktigt mörk plats. Men den kan dala snabbt, så det gäller att titta nu om du kan.
Hur hittar du novan på himlen?
- Gå ut sent på kvällen, gärna efter 22:30.
- Låt dig gärna förföras av himlens allra ljusaste: månen, planeten Jupiter som håller på gå upp i öster, och Venus som håller på gå ner i väster. Venus är vårens mesta aftonstjärna 2018: läs mer här.
- För att hitta novan tittar du i nordväst, rakt ovanför där Venus går ner lyser Capella, den ljusaste stjärnan i stjärnbilden Kusken.
- Lite till höger om Capella lyser den novan. För att vara säker på att du ser den, använd våra två kartor nedan.

Lyckas du hitta fram till den nya stjärnan? Då kan du tänka en stund över vad du egentligen ser – eller jämföra med närliggande stjärnor för att på det sättet bidra till vår kunskap om explosionen. Rapportera kan du göra till SAAF:s Svenska variabelnätverk (vars hemsida också har en fin nybörjarguide). Entusiasterna diskuterar fenomenet här på Astronet:s forum.
