Bilder: Chalmers, Costellazione Manga; Chalmers; ESA; Anders Lindén
Att upptäcka på Vetenskapsfestivalen: Tvillingteleskopen i Onsala, astronomisk manga, Carina Persson, exoplaneter, Max Tegmark. Bilder: Chalmers, Costellazione Manga; Chalmers; ESA; Anders Lindén

Våren betyder Vetenskapsfestival i Göteborg. År 2018 firas festivalen 18-22 april och som alltid finns en hel del rymd och astronomi på schemat. I år är vi på Populär Astronomi extra jäviga – och det är vi stolta över.

Rymdnytta: Fredagen den 20 april på gallerian Nordstan visar rymden upp sin allra nyttigaste sidor. Det blir snabba ryck med en expertkavalkad från Sjöfartsverket, SMHI, Havs- och vattenmyndigheten, och Skogsstyrelsen. De berättar om isbrytning, väderprognoser och klimatforskningskogen från rymden, om vattnet på jorden. För vår favoritmyndighet Rymdstyrelsen avrundar Johan Köhler med att berätta om Framtidens rymdprojekt.

Radioteleskopvisning: På fredag eftermiddag den 20 april bjuder Onsala rymdobservatorium ut med gratis bussresor från Göteborg: Chalmers har detaljerad info om tider och platser. Där kommer också jag att vara med.

Slottskogsrymdfrossa: På lördag den 21 april är det Slottsskogsobservatoriet som bjuder på mest rymd. Det blir solskådning i teleskop, teleskopakut med Gunnar Sporrong från Astro Sweden och rymdquiz som avlutning, plus föredrag som anknyter till festivalens tema Vad är vi. Räkna med vetenskapligt sprängstoff nät Katja Lindblom, Carina Persson, Tobia Carozzi och Henrik Sandgren talar under rubrikerna Vi är alla stjärnstoft, Vad är vi?, Finns det andra som oss? respektive Vi är folkbildare.

Rymdmanga: Har du upptäckt de japanska rymdhjältarna i manga- och animekulturen? På lördag eftermiddag den 21 handlar det om rymd och serier på Science Fiction-bokhandeln i Göteborg. Samtal om astronomin i kända och okända manga och anime från Japan blir det, med Populär Astronomis serietecknare Yvette Gustafsson och Daria Dall’Olio, expert på området och doktorand i astronomi vid Chalmers. Om projektet Manga Constellation kan du läsa mer om på sajten costellazionemanga.eu.

Gravitationsvågor och svarta hål: Fysikens dag firas på Chalmers, också lördagen den 21 april. Kl 10 inleds dagen med Ulf Gran som berättar om experimentet LIGO:s Nobelbelönade upptäckter. Chalmers har programmet för Fysikens dag.

Max som hologram: Kändiskosmologen Max Tegmark inviger festivalen på tisdag den 17 april – som direktsänd hologram. Han inleder en helkväll om artificiell intelligens där bland andra rymdminister Helene Hellmark Knutsson också deltar. Festivalprogrammet har detaljerna.

1 KOMMENTAR

  1. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

Comments are closed.