Ny generaldirektör för Rymdstyrelsen blir Anna Rathsman. Det meddelade Utbildningsdepartmentet torsdagen den 19 april.

– Jag är mycket glad att Anna Rathsman har tackat ja till uppdraget att bli ny generaldirektör för Rymdstyrelsen. Med den gedigna kunskap och erfarenhet inom rymdområdet som Anna har ser jag henne som mycket lämpad för uppdraget och ser fram emot vårt samarbete framöver, säger rymdministern Helene Hellmark Knutsson i ett pressmeddelande.

Rathsman har jobbat länge på Rymdbolaget SSC, i början som rymdingenjör men senare som informationschef och teknikchef.

Anna Davour intervjuade Anna Rathsman för Populär Astronomi. Klicka för att läsa artikeln. (Foto: Ulf Jonsson)
Anna Davour intervjuade Anna Rathsman för Populär Astronomi. Klicka för att läsa artikeln. (Foto: Ulf Jonsson)

Hon är sedan ett par år en nyckelfigur bakom SSC:s planer för en uppgradering av Sveriges raketbas Esrange. Nu får hon en helt annan men lika avgörande roll i att göra verklighet av planerna – om de nu ska ingå i regeringens efterlängtade rymdstrategi.

Som chef för Rymdstyrelsen efterträder Anna Rathsman Olle Norberg, som varit i jobbet sedan 2009.

Anna Rathsman har förekommit många gånger i Populär Astronomi, oftast med en kommentar om aktuella rymdfrågor – allra senast i februari då vi försökte få henne att avslöja vilka slags raketer som kan få sända upp småsatelliter från Esrange framöver.

Läs särskilt vår intervju med Anna Rathsman i Populär Astronomi 2011/4.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.