Idag för 110 år sedan exploderade en meteoroid i luften ovanför den ryska taigan. Inga människor kom till skada, men tryckvågen var så kraftig att ett par tusen kvadratkilometer skog fälldes. Även om många andra nedslag rapporterats genom åren — vi minns alla Chelyabinsk 2013 — så är Tunguska-händelsen det kraftigaste nedslaget som observerats i historisk tid. Långt senare började filmskaparen Grigorij Richters och Queen-gitarristen och tillika astronomen Brian May att argumentera för inrättandet av en internationell asteroiddag för att högtidlighålla händelsen och för att öka allmänhetens medvetenhet om den här typen av risker. I detta syfte gjorde de bland annat en (pseudo)dokumentärfilm om ett påhittat nedslag i London – 51 Degrees north – och i samband med lanseringen av denna började de även söka internationellt stöd för tanken. Detta ledde fram till att de tillsammans med den amerikanske astronauten Rusty Schweickart och chefen för B612 foundation, Danica Remy instiftade en Asteroiddag 2015. Året därpå etablerades dagen även av FN.

Idag, den 30 juni, firar vi alltså den internationella asteroiddagen. Hur man bäst uppmärksammar den ska jag låta vara osagt, men har man inget bättre för sig så sänder organisationen runt asteroiddagen live från en tillställning i Luxemburg hela dagen. Brian Cox är värd och bland talarna märks astronauter, asteroidexperter liksom en och annan kändis. Hela programmet, som rullar på till sent i natt, och som även innehåller filmer, musik och annat, finns här. Eller så kan du bara hoppa direkt in i sändningen genom att klicka på bilden nedanför.