För många blir sommarens astronomiska höjdpunkt den totala månförmörkelsen den 27 juli 2018. Här kommer våra tips om hur du bäst upplever månens och Mars mest magiska julinatt.

Tidigare har vi skrivit om sommarens planeter, Jupiter, Saturnus och Mars, och om att kika på solen och månen på dagtid. Vi återkommer om den partiella solförmörkelsen den 11 augusti och om meteorregnet perseiderna som syns bäst runt 9-15 augusti.

1 Räkna med att vara uppe, och ute, sent på kvällen fredagen den 27 juli. Skådespelet inleds när månen går upp över horisonten sett från sydligaste Sverige (kl 21:15 i Malmö) och slutar när jordens skugga lämnar månen kl 01:30. Månen är helt förmörkad – och därmed häftigast – mellan 21:30 och 23:14, med mittpunkt kl 22:22. André Franke har hålltider för hela landet (och snygga animationer!) på astroinfo.se.

Grafik: Populär Astronomi
Månförmörkelsens hållpunkter.den 27 juli. Den syns sent på kvällen den 27 juli, lågt över horisonten i sydost. Den ljusa stjärnan under månen är planeten Mars. Ungefärlig tid för månuppgången gäller för Mälardalen. Storlekarna och färgerna i bilden har överdrivits, men känslan är äkta! Ladda ner grafiken som pdf. Grafik: Populär Astronomi

2 Åk söderut så kommer månen högre upp på himlen. Månen ligger lågt på himlen och ju längre norrut desto värre blir det, även om månen kryper upp över horisonten även sedd från Kiruna. Norrlänningar kan trösta sig med att till den partiella solförmörkelsen den 11 augusti syns som allra bäst i norr.

3 Är du på semester i utlandet? Månförmörkelsen syns samtidigt i stora delar av världen, och från sydligare breddgrader blir den desto mer dramatisk mot den mörkare natthimlen. Du ser den från hela Europa och Afrika, men även större delen av Asien och Australien. Kolla till exempel kartan på timeanddate.com.

4 Skaffa fri sikt mot syd och sydost och se månens långsamma förvandling. Redan när månen går upp är den förmörkad och kan vara svår att upptäcka. I den ljusa sommarnatten kommer ”blodmånens” färg inte att alls påminna om blod, men även med en ljus sommarhimmel som fond bör den se rödaktig ut. Färgen skapas av solljus som når månen när den sipprar genom jordens atmosfär. På månen är det ju just nu solförmörkelse med jorden som täcker solen, något som ingen människa har sett. NASA har en video som visar hur en månförmörkelse ser ut från månen.

Grafik: Populär Astronomi
Så faller skuggorna när det är månförmörkelse. Grafik: Populär Astronomi

5 Tänk på skuggorna i rymden. Solen lyser mot jorden och jordens långa skugga faller på månen. Det sker bara när det är fullmåne, när månens som sida är som bäst upplyst av solen. Att det inte sker varje gång det är fullmåne beror på att månens bana lutar lite jämfört medn jordens bana runt solen.

6 Titta på Mars som lyser klart en bit under månen. Från sydligaste Sverige syns Mars strax ovanför horisonten nästan rakt under månen. Hur skiljer sig månens rödaktiga färg från grannplanetens just den här kvällen? Kombinationen av månförmörkelse och Mars är sällsynt, så njut av synen nu när du kan.

7 Se fullmånen glida ut ur skuggan. Månen börjar ljusna i ena kanten redan 23:14 och lämnar jordens kärnskugga kl 00:19. Fram till 01:30 är det lite skugga kvar, men resten av natten är allt som vanligt igen och varulvar och alla andra kan återgå till det normala.

Nästa totala månförmörkelse får vi tidigt på morgonen den 21 januari 2019. Nästa totala solförmörkelse syns från Chile och Argentina den 2 juli 2019, men redan den 11 augusti syns en partiell solförmörkelse från Sveriges norra halva.

Vill du upptäcka mer om årets himlafenomen, mer om rymden och mer om astronomin? Tidningen Populär Astronomi är för dig: läs mer om hur du kan skaffa den.