Som om det inte räckte med att det var både supermåne och förmörkelse. En meteorit passade samtidigt på att krascha ned mot månens yta och nedslaget fångades på bild.

Bild:
Ljusglimt på månen (ruta) under förmörkelsen den 21 januari 2019. Bild: ur Griffith Observatorys video

Nedslaget syntes tydligt (se rutan i bilden intill) mot månens förmörkade yta under månförmörkelsen den 21 januari. Förmörkelsen sammanföll med att det även var en så kallad supermåne, alltså en fullmåne som inträffar då månen befinner sig som närmast jorden och alltså ser något större ut än vanligt.

Förmörkelsen livestreamades på flera ställen och på nätforumet Reddit reagerade deltagarna direkt när det plötsligt blixtrade till på månens vänstra sida. Genom att samla in foton från livestreamen från exakt samma tidpunkt som blixten ska ha uppstått stod det snart klart att det rörde sig om ett äkta meteoritnedslag! Detta bekräftades av astronomen José Maria Madiedo vid universitetet i spanska Huelva som arbetar med teleskopnätverket MIDAS (Moon Impacts Detection and Analysis System) och som håller utkik efter just nedslag på månen.

Här kan ni se en film över videomaterialet som Madiedo satt ihop. Genom teleskopet syns nedslaget vid månens övre mörka kant.

Det här var första gången ett nedslag fångades på bild under en total månförmörkelse. Det är enklare att se nedslag under en förmörkelse, vilket är anledningen till att MIDAS är extra noga med att övervaka månen under just sådana händelser. Genom att observera nedslag kan forskarna enklare rekonstruera tidigare nedslagshistoria samt få en tydligare överblick över månens topografi.

Det ger annan information än att till exempel studera kratrar; enligt nya uppskattningar från månsonden LRO ökade nedslagstakten på jorden och månen så sent som för 290 miljoner år sedan (artikel hos SVT; forskningsartikel i Science).

Madiedo tror att just den här stenen vägde ungefär två kilo och var stor som en fotboll, en ganska liten meteorit men som ändå gav upphov till en så tydlig blixt.

Källor:

1 KOMMENTAR

Comments are closed.