I serien Solsystemets himlakroppar firar vi superrymdåret 2019 med att besöka några av de mest spännande ställen i vårt solsystem. Serien är ett samarbete mellan Rymdåret och Populär Astronomi.

Dvärgplaneten Haumea, som har fått sitt namn efter en hawaiiansk fruktbarhetsgudinna, är en dvärgplanet i Kuiperbältet som har ungefär en tredjedel av Plutos massa. Även då den inte har observerats på nära håll, visar beräkningar grundade på dess ljuskurva att den troligtvis har en ellipsoid form – lite som en rugbyboll.

Avlång med två månar och en ring: Haumea liknar ingen annan dvärgplanet som vi känner till. (Illustration: Instituto de astrofísica de Andalucia)

Mycket lite är känt om Haumeas sammansättning, men 2005 upptäckte man en stark förekomst av vattenis på dess yta, vilket ansågs förbryllande då vanlig vattenis bildas under temperaturer över -143°C medan Haumeas genomsnittstemperatur vid ytan ligger runt -223°C. Vid sådana låga temperaturer tenderar vatten snarare att ta formen av så kallad “amorf is” (en typ av is som uppstår då vatten kyls av så snabbt att molekylerna inte hinner bilda ordnade kristallstrukturer, alternativt vid höga tryckförhållanden). En hög halt av vattenis på ytan förklarar dock Haumeas höga albedo (reflektionsförmåga).

Haumea upptäcktes den 28 december 2004 av astronomen Mike Brown och under 2005 upptäcktes även dess månar Hi’iaka och Namaka. Hi’iaka följer en nära helt cirkulär omloppsbana runt Haumea och kretsar ett varv på 49 jorddygn, medan den närmare belägna Namaka endast behöver 18 dygn.

Katja Lindblom