I serien Solsystemets himlakroppar firar vi superrymdåret 2019 med att besöka några av de mest spännande ställen i vårt solsystem. Serien är ett samarbete mellan Rymdåret och Populär Astronomi.

Makemake är den tredje största kända dvärgplaneten i solsystemet och ett av de två största kända himlakroppar i Kuiperbältet. Dess diameter är ungefär tre fjärdedelar av Plutos. Dvärgplaneten Makemake har fått sitt namn efter en skapelsegud i Rapa Nui-mytologin på Påskön i Stilla havet.

Den extremt låga medeltemperaturen på cirka 30 K ( −243 °C) tyder på att dess yta är täckt av metan-, etan- och möjligen kväveis. Tack vare den isiga ytan är Makemake det andra ljusstarkaste objektet i det yttre solsystemet, sedd från jorden, näst efter Pluto.

Sedd från Makemake och dess lilla måne är solen en avlägsen lysande stjärna. (Illustration: NASA)

Makemake upptäcktes den 31 mars 2005 av astronomerna Michael Brown, Chad Trujillo och David Rabinowitz  och upptäckten presenterades den 29 juli 2005, tillsammans med upptäckten av ytterligare två dvärgplaneter, nämligen Eris och Haumea. Den 26 april 2016 upptäckte man även att Makemake har en måne. Denna måne fick namnet S/2015 (136472) och har en omloppstid på 12 dagar runt Makemake.

En modell av Makemake finns med i Sweden Solar System, som är världens största skalmodell av solsystemet. I denna modell är Makemake beläget i Slottsskogsobservatoriet i Göteborg.