Nu när natthimlen äntligen blir mörkare är det dags för årets mest efterlängtade stjärnfall, perseiderna. I år gör månen sitt bästa för att överglänsa meteorerna – förståeligt med tanke på Apollo-jubileet – men det går att överlista den. Såhär kan du göra.

Titta redan inatt. Meteorerna blir flest natten till den 13 augusti, men innan dess blir de långsamt fler och fler.

Planera för maxnatten. Perseidernas bästa natt börjar måndagkväll den 12 augusti 2019 och fortsätter in mot småtimmarna tisdag morgon den 13 augusti. Extra mycket meteorer kan det bli runt kl 04:00 den natten, tipsar metorsajten IMO.net, då jorden möjligen korsar en ovanligt ymnig ström av små rymdstenar.

Allt du behöver veta om perseiderna 2019 på en bild. Du kan också ladda ner den som pdf. Grafik: Populär Astronomi (CC: BY NC ND 4.0)

Ta dig till en mörk plats där du känner dig säker. För att se många meteorer behöver du få igång ditt mörkerseende, och det gör du bäst där det finns inga gatlampor eller bilstrålkastare som stör.

Titta bara inte på månen. Det är ju kul att titta på månen, men ska du se meteorer och annat ljussvagt på himlen behöver du behålla mörkerseendet. Då är det bäst att titta bort från månen. Du ser fler meteorer om du sätter dig i månskugga och kikar på himlens mest månfria och mörka delar.

Stanna uppe sent. Perseiderna ser du bäst runt klockan 02 när stjärnbilden Perseus ligger högst på himlen. Meteorerna ser ut att strömma från en punkt i Perseus, nära Dubbelhopen (två stjärnfamiljer 7500 ljusår bort).

Dubbelhopen i Perseus ser snygg ut i fältkikare – men för att se meteorer ska du inte titta hit. (Foto: Chris Guidry/Wikimedia Commons)

Tänk på solsystemets små och stora stenar. En meteor är ljusshowen som uppstår när en sten eller gruskorn från rymden faller in genom jordens atmosfär. Det som lyser är den upphettade luften. Om stenen är stor – en del perseider skapas av fotbollsstora bumlingar – och har tur kan den klara sig ända ner till marken och får kallas meteorit. Forskarna vet att stenar och dammkorn i alla storlekar finns i vårt solsystem och att de flesta har skapats av kometkärnor och asteroider som har svårt att hålla ihop. Men just hur och när de gjort det är frågor som ännu väntar på svar och som studier av meteorregn kan hjälpa till att lösa.