Årets nästa höjdpunkt på himlen är stjärnfallet geminiderna, och samtidigt är det fullmåne. Det är inte bra för dig som vill se meteorer, men i år har vi firat månen på grund av månlandningarnas 50 års-jubileum. Kanske ska vi ha överseende med att hon vill överglänsa allt annat en sista gång under 2019?

För dig som vill kolla på meteorerna finns ändå gott hopp. Geminiderna rampar upp under lucianatten och fortsätter in i veckoslutet. Följ våra tips så får du största möjliga chans att ändå skåda några stjärnfall i vinternatten. Inspiration har vi i år fått från den internationella meteororganisationen IMO:s råd inför geminiderna 2019.

Boka fredagsmys under stjärnfallet den 13 december – med lördagen som backup. Meteorerna räknas bli allra flest sent på fredagkvällen den 13 och under småtimmarna på lördag morgon, men det finns goda chanser dagarna både före och efter.

Kom bort från stadsljuset. Stjärnhimlen ser du bäst från platser där gatlampor och annat ljust inte stör. Ta dig till den mörkaste platsen du kan där du också känner dig säker, och vänta 15-20 minuter för att ögonen ska vänja sig vid mörkret. Utan att titta på mobilen.

Vår snabbguide till 2019 årets geminiderna. Grafik: Populär Astronomi

Eftermiddagspass i norr och för kvällströtta. För dig som lägger dig tidigt, kolla efter meteorerna så snart det blir mörkt – har du tur så kan du ser ljusa och långa streck över hela himlen. Eftermiddagspasset är ju speciellt gynnsamt i norra Sverige.

Nattpasset för efterfestare och sömnlösa. Flest meteorer träffar atmosfären under nattens småtimmar, och när månen inte längre ligger så högt på himlen blir meteorerna lite lättare att få syn på.

Titta bort från månen. På vintern klättrar fullmånen väldigt högt på himlen och lyser starkt. Som tur är kan meteorerna dyka upp var som helst på himlen. Titta där himlen är mörkast så ligger du bra till för att se flera meteorer. 

Luciaspecial: upplev årets längsta månskugga. Är du på stjärnklar luciavaka? Då ska du hålla koll efter stjärnfallen, även en annan astronomisk vinterupplevelse. Mellan midnatt och kl 01 natten mot den 13 december ligger fullmånen så högt upp på himlen som den når i år. Ser du din månskugga på marken? Den är då nästan lika lång som din solskugga var den 21 juni då det var sommarsolstånd.