Populär Astronomi följer vi Folkhälsomyndighetens råd och håller oss hemma. Spridningen av Covid-19 i Sverige och i världen har redan påverkat rymdverksamhet och astronomi på ibland oväntade sätt.

Observatorier, planetarier och vetenskapscentra stänger och ställer in för att förhindra smittsspridning. I Stockholm är planetariet Cosmonova liksom resten av Naturhistoriska riksmuseet stängt sedan 21 mars. Universeum i Göteborg håller i skrivande stund öppet för max 50 besökare åt gången. I Umeå fortsätter bygget av nya Curiosum, men planerade evenemang ställs in och projektet drar ut på tiden, hälsar astropedagog Marianne Eik. Vårens visningar för allmänheten på Onsala rymdobservatorium blir inte heller av, skriver observatoriet på sin hemsida. Hela Vetenskapsfestivalen i Göteborg flyttas fram till slutet av september. I Lund är Vattenhallen Science Center med dess planetarium stängt tills vidare.

Ungdomsläger ställs in. På sin Facebooksida har Astronomisk Ungdom meddelat att Norrskenslägret – ett läger för att skåda norrsken i Kiruna – och årets Marsresa (en roadtrip till 6 svenska observatorier som skulle gått av stapeld den 30 mars) ställs in. Även landets astronomiska föreningar ställer in och skjuter fram aktiviteter, men hos Astronomins dag och natt fortsätter planeringen inför årets festival den 26 september, hälsar koordinatorn Tuvalie Mellin. 

Coronapåverkan syns från rymden. Satellitdata visar hur luftföroreningar och andra utsläpp minskar i coronavirusets spår. ESA har bilder och animationer från satelliterna i nätverket Copernicus som visat hur kvävedioxid minskat under de senaste veckorna. Minskad ekonomisk aktivitet och transporter leder till lägre utsläpp men hur det utvecklas på sikt är enligt forskarna oklart, rapporterar till exempel BBC.

Kväveoxider minskar när transporter, fabriker och annat minskar. (Bild: mätningar från Copernicus Sentinel (2019-20), bearbetad av KNMI/ESA)

Marsprojekt och rymdteleskop skjuts fram. Världens stora forskningsprojekt påverkas av coronaläget. Hubbleteleskopets redan försenade uppföljare James Webb-teleskopet skulle sändas upp i år, men nu ser ut att försenas ytterligare. ESA försätter en del rymdprojekt på sparlåga under krisen, bland dem flera – Solar Orbiter, Cluster och Mars Express – där svenska forskare ingår. Europas marsströvare Rosalind Franklin missar dessutom årets fönster för uppsändning mot Mars och kommer iväg först 2022. Kinas ambitiösa marsprojekt Huoxing-1 ser ut att komma iväg i juli som planerat, rapporterar Space.com.

Satellitkonstellationerna får problem. Företaget OneWeb är vid sidan om SpaceX en av de större aktörer inom den nya, och kontroversiella, vågen av satellituppskjutningar. Den 27 mars lämnade företaget in en konkursansökan, rapporterar Forbes. Schweizisk-svenska RUAG Space är underleverantör till OneWebs satelliter.

Svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir återvänder till jorden den 17 april. Här meckar hon med ett instrument som analyserar luften ombord på stationen. (Foto: NASA Johnson)

Astronauten Jessica Meir är inne på sina sista veckor på den Internationella rymdstationen ISS. Den 17 april ska hon åka hem tillsammans med kollegorna Andrew Morgan och Oleg Skripochka. Innan dess deltar hon tillsammans med flera andra rymdkändisar i den globala online-festen Yuri’s Night den 11 april. Den 9 april sänds tre nya astronauter upp till ISS från Baikonur i Kazakstan. Uppsändningen sker utan media och besökare och astronauterna har redan varit i sedvanlig karantän, rapporterar Ars Technica.

NASA och ESA tipsar om aktiviteter för hemmasittare.  Det finns mycket att göra online om man sitter hemma med en internetuppkoppling. NASA har många tips för familjer och andra. ESA tipsar om egna och andras verktyg, med bland annat animerade filmer med Rosetta och maskoten Paxi.

IAU samlar saker som du kan göra online. Även den Internationella astronomiska unionen bjuder på en lång lista över online-aktiviteter för astronomiintresserade.

Astronauter läser godnattsagor på sajten Story Time From Space finns bland IAU:s tips. På bild syns Christina Koch, som dock inte är en av uppläsarna. (Foto: NASA)

Zooniverse går varmt under krisen. Klickforskning för allmänheten är poppis i coronatider: klassikern inom medborgarforskning Galaxy Zoo gått varmare än på länge, meddelar plattformen Zooniverse, och nylanserade projektet Planet Four kan man hjälpa forskarna undersöka Mars sydpol.