Göteborgs stadsobservatorium Slottsskogsobservatoriet får till slut ekonomiskt stöd från Goteborgs stad. Beslutet, som kom den 19 mars 2020 vid kommunfullmäktiges sammanträde, ser ut att vara räddningen för observatoriet.

Verksamheten med allmänna teleskopvisningar och astronomiklasser för skolor har varit stängt under större delen av de senaste två åren.

Många av turerna i den långdragna processen för att hitta hållbar finansiering för Slottsskogsobservatoriet har vi rapporterat om tidigare.

Ovan Slottsskogsobservatoriet lyser månen och stjärnorna. Foto: Henrik Sandgren

Nu ska en halv miljon kronor gå till stadens Grundskolenämnd för att köpa in rymdlektioner från Slottsskogsobservatoriet.

Efter att observatoriet stängdes i augusti 2018 har dess ledning med föreståndaren Katja Lindblom i spetsen satsat på att hitta långsiktiga lösningar för verksamheten. Inom lokalpolitiken har diskussionerna varit många men bordläggningar desto fler. Under förra året började det röra på sig offentligt när ett samarbetsavtal med Chalmers tecknades och debattartiklar i Göteborgs-Posten och i Expressen/GT avlöste varandra. Den 17 januari öppnade observatoriet försiktigt sina portar när en klass från centrala Göteborg kom på rymdlektion.

Efter beslutet i kommunstyrelsen att rekommendera en halv miljon kronor via Grundskolenämnden kom den 10 mars politikerna Marina Johansson (S) och Martin Wannholt (D) på besök och blev fotograferade tillsammans med teleskop av en reporter från DN. Den udda partikonstellationen S+D+V+MP låg bakom förslaget som den 19 mars även fick stöd av SD och Fi.

Marina Johansson (S) Bild: Göteborgs stad
Marina Johansson (S) pratar astronomi i talarstolen vid kommunfullmäktige. Stillbild ur webbsändning: Göteborgs stad

Under debatten talade Axel Josefsson (M) för den styrande Alliansen varmt om observatoriet, men ansåg att ansvaret borde ligga på regionen Västra Götaland, och att rymdlektioner borde upphandlas av fler aktörer än bara Slottskogsobservatoriet. Hans linje röstades ner.

Den korta debatten kan ses i kommunens webb-tv. Marina Johansson (S) talade om ”fantastiska visningar” och underströk observatoriets roll i att skapa underlag för företag och andra som sysslar med teknik och naturvetenskap i Västsverige.

– Staden och regionen behöver den här kompetensen och jag tror väldigt mycket på att den här möjlighet gör att lusten väcks för de här frågorna och att det kan leda vidare till att utbilda sig inom yrkena, sa hon.

Hos Göteborgs stad kan du läsa beslutet och handlingarna. Bläddrar man igenom dokumentet kommer historiens många förvecklingar fram.

Lektioner på Slottsskogsobservatoriet går att boka på museilektioner.se. Slottskogsobservatoriet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer under coronautbrottet, hälsar Katja Lindblom.

På Populär Astronomi är vi jäviga i frågan om Slottskogsobservatoriet. Observatoriets föreståndare Katja Lindblom arbetar även som reporter för Populär Astronomi. Redaktören Robert Cumming har i sin roll som kommunikatör på Onsala rymdobservatorium, Chalmers, arbetat med samarbetsavtalet mellan Chalmers och Slottsskogsobservatoriets vänner.