Den 24 april 1990 skickades Hubbleteleskopet upp i rymden av NASA och ESA och i år har Hubble alltså firat 30 år uppe i rymden. Teleskopet befinner sig i omloppsbana ungefär 600 kilometer ovanför jorden och är troligen världens mest kända rymdteleskop.

Och det är inte så konstigt, vi har Hubble att tacka för mycket av astronomins utveckling i modern tid. Vi har fått enorma mängder mätdata, bättre kunskap om Hubble-konstanten (som anger hastigheten på universums expansion) och inte minst alla hisnande vackra och magnifika bilder som mer än ord och siffror får oss människor att häpna gång efter gång över rymdens enorma skönhet.

Som ESA uttryckte det i samband med 25-årsjubiléet 2015:

”Hubble har grävt djupare i universums tidigare år än någon någonsin tänkte var möjligt, spelat en kritisk roll i upptäckten att universums expansion accelererar, och har trängt in i atmosfärerna hos planeter i bana runt avlägsna stjärnor.”

 ”Mystiska berget” är en av alla fantastiska bilder Hubble tagit. Bilden publicerades i samband med 20-årsjubiléet 2010. Bild: NASA/ESA/STScI

Sedan 2009 är det tradition att Hubbles födelsedag firas med att en ny bild från teleskopet publiceras. Till 20-årsfirandet släpptes till exempel den ikoniska ”Mystiska berget” och för fem år sedan fick vi se en maffig bild på stjärnhopen Westerlund 2, döpt efter uppsalaastronomen Bengt Westerlund.

I år får vi se två nebulosor – jättenebulosan NGC 2014 samt den mindre grannen NGC 2020 – som befinner sig i det Stora magellanska molnet, en satellitgalax till Vintergatan 163 000 ljusår bort. Bilden är döpt till ”the Cosmic reef” (”Det kosmiska korallrevet”) eftersom bilden för tankarna till en undervattnisk värld.

Angela Adamo, biträdande lektor vid Institutionen för astronomi på Stockholms universitet, har varit aktiv i att samordna årets firande. Planen från början var att uppmärksamma Hubble på Fotografiska i Stockholm, där skulle bland annat jubileumsbilden avtäckas, synkront med många andra europeiska länder.

På grund av coronapandemin fick evenemanget på Fotografiska ställas in, men i gengäld har utställningen som bilden ingår i, Hubble – En resa i tid och rymd, förlängts till 30 augusti. Utställningen är ett samarbete mellan Fotografiska, ESA samt Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet och visar unika bilder tagna Hubble under åren som gått.

Som tur är når detta virus inte cybervärlden. ESA och flera andra rymdorganisationer har istället för fysiska träffar genomfört ett flertal onlineevenemang både innan, under och efter själva födelsedagen med stort inslag av interaktion.

Till exempel uppmuntrades Hubbles följare på Facebook att baka en Hubble-tårta till födelsedagen (kolla in #Hubble30BDayCake på Instagram och Twitter) och fram till 31 maj gick det att skicka in egna konstverk med Hubble-tema där några utvalda konstverk senare kommer att publiceras på hemsidan spacetelescope.org samt ESA:s och Hubbles sociala medier. Det har också tagits fram en Hubblekalender för år 2020. Bilderna har valts ut av allmänheten som fått skicka in bidrag på sina favoritbilder och därefter rösta på de bästa bilderna. 

30-åringens jubileumsbild är ”Hubble’s Cosmic Reef” – en bild på två nebulosor i vår sattelitgalax Stora magellanska molnet. I mitten av bilden syns en klunga med unga stjärnor som tack vare sin ultravioletta strålning fått gasen omkring att lysa i rött. Den klarblåa nebulosan NGC 2020 har en enda, tung stjärna i mitten, en så kallad Wolf-Rayet-stjärna, som kraftkälla. Bild: NASAESASTScI

Angela Adamo är nöjd med årets firande och gläds åt det stora allmänna intresset. Hubble spelar en stor roll i hennes egen forskning och att se hur mycket teleskopet betyder för andra motiverar henne till fortsatta studier.

Hennes favoritbild just nu är – såklart – jubileumsfotografiet som låter oss bevittna födelsen av nya stjärnor. Stjärnor som kommer att fortsätta att lysa i vår galax i miljoner år.

Angela Adamo, biträdande lektor vid Institutionen för astronomi på Stockholms Universitet. Läs mer om hennes forskning i Populär Astronomi 2017/2. Foto: Stockholms universitet

– Framförallt blev jag rörd av allmänhetens engagemang. Som astronom är det imponerande att se hur mycket som Hubbleteleskopet engagerat människor och nått ut till samhället i stort, och det motiverar mig att fortsätta med min egen forskning.

Angela Adamos forskning vilar till stor del på mätningar från Hubbleteleskopet. Jubileumsbilden ger dessutom en detaljerad inblick i det som hon arbetat med under hela sin akademiska karriär, berättar hon. Här ser vi en klunga med stjärnor som fötts nyligen och som lyser genom de rester av molnen av gas och stoft som ännu omger dem.  

– Här bevittnar vi när nya stjärnor fötts, stjärnor som kommer att fortsätta att lysa i vår galax under miljontals år, säger hon.