Lördagen den 31 oktober är det fullmåne, precis lagom till allhelgonahelgen. Och det är inte vilken fullmåne som helst utan en så kallad blå blodmåne. Men det är ingen månförmörkelse det rör sig om den här gången, så vad är det då?

En snabb sammanfattning för den som är på språng; en blå måne kallas fullmånen om det är den andra fullmånen inom loppet av samma månad. Namnet blodmåne brukar användas för månförmörkelser, men i det här fallet syftar det till namnet på fullmånen för oktobermånad enligt tradition hos amerikansk ursprungsbefolkning.
Eftersom den blå månen infaller i oktober i år blir det alltså en blå blodmåne.

Fullmånar med namn
Det är sällan fullmånen infaller just den 31 oktober, det sker ungefär vart 19:e år. I äldre tider var det vanligt att man namngav fullmånarna efter vilken månad de inföll i och oftast hade själva månaden ett smeknamn i sig. I den gammalnordiska kalendern, den vi brukade här uppe i norr innan den julianska kalendern infördes, heter månaderna torsmånad (januari), göjemånad (februari), höstmånad (september) och så vidare. Oktober kallades slaktmånad, det var då man slaktade mycket boskap för att lägga upp matförråd inför den kommande vintern.

Namnet blodmåne är främst förknippat med en månförmörkelse eftersom månen antar en rödaktig färg vid en sådan händelse. Den här gången är det dock ingen månförmörkelse det rör sig om. Blodmåne är helt enkelt namnet på fullmånen i oktober, enligt traditionen hos nordamerikansk ursprungsbefolkning. Blodmåne och slaktmånad härrör troligtvis till samma sak, att se till att det finns kött nog för att klara den långa vintern på norra halvklotet.

Fullmånar med färg
Under ett år förekommer 12 eller 13 fullmånar, vilket innebär att fullmåne alltså kan inträffa två gånger under samma månad. Denna extra fullmåne kallas nu för tiden blå måne.

– I äldre tider räknades istället en blå måne som den tredje fullmånen under en säsong med fyra fullmånar, exempelvis perioden mellan vintersolstånd och vårdagjämning. Det finns alltså två olika definitioner av vad en blå måne är, förklarar Maria Sundin vid Institutionen för fysik på Göteborgs universitet.

Men i fallet i år är det blå måne som i den nyare definitionen, eftersom den senaste fullmånen inföll den 1 oktober och vi nu hinner få med ytterligare en den 31 oktober. Namnet är kanske vanligare i engelskan, där uttrycket once in a blue moon betyder syftar till något som sker mycket sällan. Nästa blå måne infaller till exempel i augusti 2023.

Läs också: Mer vatten hittat på månen – destination för nästa badsemester?