Den 26 oktober presenterade NASA en fantastisk nyhet – det finns mer vatten på månen än man tidigare trott! Det finns alltså vatten även på solbelysta områden och inte endast i skuggade kratrar. Detta är den första upptäckten av sitt slag, och gjordes av NASA:s flygande teleskop SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy). Men vad betyder denna upptäckt för oss, kommer vi kunna bada på månen i framtiden?

På månens södra sida finns en krater vid namn Clavius, och det är där som SOFIA har upptäckt vattenmolekyler bundna i månjorden. Detta är en unik upptäckt som får en att fundera över en av de mest fundamentala förutsättning för liv: vatten. När astronauter för första gången landade på månen år 1969  trodde de att himlakroppen var fullständigt torr, helt täckt av sand. Denna uppfattning har ändrats med tiden då fruset vatten har upptäckts i skuggade kratrar. Däremot, att vatten skulle finnas på soliga platser har ansetts som oerhört osannolikt fram tills nu!

Denna illustration visar upp Clavius-kratern, och hur vattnet är bundet i månens jord. Dessutom så illustreras SOFIA, det flygande teleskopet som hittade vattnet i kratern. Källa: NASA/Daniel Rutter

Det är inte mycket vatten som upptäckts, i varje kubikmeter månjord finns ungefär lika mycket vatten som ryms i en 30 cl-läskburk, så någon badsemester blir det tyvärr inte att tala om. Men upptäckten är ett stort framsteg och publicerades i den amerikanske tidningen Nature Astronomy.

Denna upptäckt utmanar vår förståelse för månens yta och skapar nya förutsättningar för framtida rymdresor, säger Paul Hertz, chef för avdelningen för astrofysik på ”Science mission directorate” vid NASA:s huvudkontor i Washington DC, i NASA:s pressmeddelande.

Det har vid tidigare missioner varit svårt att skilja mellan vattenmolekylen H2O och den närbesläktade hydroxylgruppen OH. Att hitta mer vatten på månens yta förändrar vår tidigare bild av hur vatten både skapas och lagras. Eftersom vatten är en huvudingrediens för vårt biologiska liv, och ytterst nödvändigt för långa rymdresor, lyser denna insikt ett nytt sken på framtiden. Upptäckten kommer bland annat vara till stor hjälp för NASA:s program Artemis, ett program med mål att utforska månens yta, samt att redan 2024 återvända till månen med mål att etablera en långvarig närvaro.

Teleskopet SOFIA har kunnat titta på månen med nya glasögon. Det 2.5-meter stora teleskopet behöver komma högt upp över molnen för att kunna få en så klar bild som möjligt. Detta görs möjligt med hjälp av en jumbojet, en Boeing 747SP jetliner. För att kunna skapa en så klar bild som möjligt är teleskopet tvunget att nå en höjd på uppemot 14 000 m, och därav befinna sig över 99% av atmosfärens luftfuktighet. Dessa förhållanden gör det möjligt för SOFIA:s infraröda kamera att uppfatta de unika våglängderna för en vattenmolekyl.  I videon nedan kan du lära dig mer om SOFIA och hennes uppdrag:

Upptäckten förbryllar forskare. Utan en tjock atmosfär borde inte vatten kunna bildas och lagras på områden som värms upp av solens strålar. Det spekuleras kring vad som ligger bakom fenomenet. Förslagsvis skulle mindre meteoriter kunna ta med små vattenmängder från avlägsna platser i solsystemet. En annan teori är att energirika partiklar från solvindar kan skapa en kemisk reaktion mellan väteatomer och syre som finns lagrade i mineraler på månens yta.

För att ta reda på mer kommer SOFIA ge sig ut på nya uppdrag och undersöka fler soliga platser på månen.

Textkälla: NASA
Omslagsbild: NASA/JPL/USGS

1 KOMMENTAR

Comments are closed.